PSA-formulier vanaf vandaag beschikbaar
13 Jun 2014, 14:00
foto
Minister Winston Lackin en onderdirecteur Consulaire Zaken Lucretia Redan tonen de PSA-kaart.


De op 21 januari 2014 aangenomen wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) is donderdag gelanceerd in het Perscentrum van het kabinet van de president. Door deze wet hebben de personen van Surinaamse afkomst de mogelijk hun status te activeren. Dit kan op de website www.gov.sr/psa. Deze activering wil niet zeggen dat mensen met een dubbele nationaliteit zullen lopen. Het is slechts een status naast de nationaliteit zegt onderdirecteur Consulaire Zaken Lucretia Redan aan Starnieuws.

Met de wet PSA is door de regering een wettelijke basis gegeven aan de relatie tussen de Staat Suriname en personen in diaspora waar ook ter wereld, zegt Minister Winston Lackin. Dit is belangrijk voor het vaderlandse gevoel. Deze status zal niet zomaar gegeven worden aan eenieder. Zodra er strafbare feiten worden gepleegd, wordt de PSA kaart ingetrokken. Redan zegt dat er hierop heel streng gelet zal worden. Met een PSA document hoeft er geen visum aangevraagd te worden. Dit document is 5 jaar geldig.

De leges die aan zo een PSA document zijn verbonden zijn gelijk aan euro 100 en voor personen jonger dan 18 jaar euro 50. Vanaf vandaag kan er gebruik gemaakt worden van de website waar er een duidelijk stappenplan is voor het invullen van een PSA formulier. 16 juni 2014 zal de PSA lancering plaatsvinden in Nederland.

Samantha Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May