Paramaribo als districtsoverheid door decentralisatie
13 Jun 2014, 03:00
foto


De speelparkprojecten aan de Arabistraat en te Pontbuiten zijn twee modelprojecten voor het district Paramaribo vanuit het Decentralisatieprogramma (DLGP). Met deze proefprojecten gaat een bedrag van SRD 980.000 gemoeid.

Bij de start van het speelparkproject aan de Arabistraat te Geyersvlijt heeft DLGP-directeur Bas Ahmadali gesteld dat nergens in de Wet Regionale Organen, de Interimwet Financiële Decentralisatie of in een andere wettelijke regeling een onderscheid is gemaakt tussen Paramaribo als district en de overige districten. Het districtsbestuur van Paramaribo heeft als districtsoverheid dezelfde rol toebedeeld gekregen bij het decentralisatieprogramma als in andere districten. Het gaat om het operationeel maken van de al langer dan een kwart eeuw slapende hoofdtaken, zegt Ahmadali.

De vier taken zijn het beheren van een eigen districtsfonds; het opstellen van ressort-en districtsplannen en het beschikken over de capaciteit om de goedgekeurde plannen uit te voeren; het in standhouden en onderhouden van de infrastructuur en voor de openbare dienst bestemde werken; de zorg van bruikbaarheid en veiligheid van parken en pleinen en de voor openbaar gebruik bestemde plaatsen. Ahmadali wijst erop dat binnen het DLGP-programma in alle districten de nodige voorzieningen zijn getroffen en de nodige capaciteit is opgebouwd.

Paramaribo heeft gekozen om te zorgen voor de instandhouding van pleinen en plantsoenen. Het district heeft daarop beleid gemaakt. De keuze is daarbij gevallen op het speelparkproject Arabistraat dat er voor jong en oud is ontworpen. Andere districten hebben gekozen voor onder andere bestrating van wegen, ontwatering van hun woongebieden en het bouwen van openbare markten. Vanaf 2014 genereert het district Paramaribo “redelijk wat eigen belastingmiddelen”, stelt de DLGP-directeur. Volgens de begroting moet het ministerie van Financiën SRD 4,3 miljoen aan openbare vermakelijkheidsbelasting en SRD 2,1 miljoen aan huurwaardebelasting storten in het districtsfonds van Paramaribo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May