'Agrariërs hebben ook plicht voor onderhoud infrastructuur'
11 Jun 2014, 20:00
foto
Het waterschap Europolder-noord wordt overgedragen aan minister Soeresh Algoe.


Met de eindoplevering van Europolder-noord zijn vanaf 2010 reeds vier waterschappen volledig gerehabiliteerd. Voor een bedrag van ongeveer SRD 3.8 miljoen zijn in dit gebied de afvoer- en irrigatiekanalen opgeschoond en uitgediept. Vier inlaatsluizen zijn aangelegd, wegen werden bezand en er zijn duikers geplaatst. De directievoering lag in handen van de NV Sintec. Het project is in juni 2013 technisch opgeleverd en na een onderhoudsperiode van twaalf maanden is het vandaag aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) overgedragen. Het project is uitgevoerd door Aisa Suriname NV.

Het district Nickerie is onderverdeeld in twaalf waterschappen waarvan er op dit moment reeds een studie klaar ligt voor de rehabilitatie van het waterschap Henar. Ook zijn er studies aanbesteed voor de aanpak van de waterschappen Longmay, Paradise, Clarapolder, Wasima en Nani Brutopolder.

Diverse sprekers onder wie districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh, parlementariërs Soetimin Marsidi en Rifano Wongsoredjo, maar ook de aannemer Shamier Alibux hebben er bij de boeren op aangedrongen goed om te gaan met de infrastructuur, zodat duurzaam hiervan gebruik kan worden gemaakt. Minister Soeresh Algoe wees de agrariërs op de eigen verantwoordelijkheid die ze moeten nemen voor het onderhoud van de infrastructuur waarvan ze sterk afhankelijk zijn.

Met de aanpak van de infrastructuur wordt volgens de bewindsman een stuk economische zekerheid geschonken aan boeren en hun gezin. Eind juli zal ook een begin gemaakt worden met de rehabilitatie van het grootste waterschap Henar. De overheid heeft verplichtingen maar het wordt volgens de minister ook tijd dat boeren aan hun plichten worden gehouden. Met betere afzetmarkten in het vooruitzicht zal ook de productie verder verhoogd moeten worden, zei Algoe. Het wordt tijd dat men meer gaat investeren in de groene poot van onze economie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May