Van Mulier: Afspraken tussen NF-partijen niet meer valide
10 Jun 2014, 18:00
foto
Ludwig van Mulier tijdens de lezing voor de structuren van Pertjajah Luhur.


De afspraken die gemaakt zijn tussen de partijen binnen het Nieuw Front (NF) zijn niet meer valide, nu er een intentieverklaring tot samenwerking is getekend tussen de Nieuw-Frontpartijen, de Pertjajah Luhur (PL) en de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). De verhoudingen tussen deze oppositionele partijen zijn anders en dus moeten er ook andere afspraken gemaakt worden.

Deze mening ventileerde Ludwich van Mulier gisteravond tijdens een presentatie voor structuren van de Pertjajah Luhur, waarin hij de politieke historie belichtte en een analyse van de recente politieke ontwikkelingen presenteerde. Van Mulier is medeoprichter van de Nationale Democratische Partij (NDP) geweest en is thans auteur/uitgever, oprichter van Masusa Uitgeverij en politiek analist.

Volgens Van Mulier zou er binnen het Nieuw Front een stilzwijgende afspraak zijn dat Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP, de presidentskandidaat is van het NF. Nu er een samenwerking bestaat tussen meerdere oppositionele partijen dan die van het NF, doen deze afspraken geen opgeld meer. De inleider zei dat er een systeem moet worden gehanteerd, waarbij de mogelijkheid moet bestaan voor alle partijen binnen het oppositionele samenwerkingsverband om een presidentskandidaat naar voren te schuiven. De meest gedragen kandidaat wordt uiteindelijk dé presidentskandidaat van dit samenwerkingsverband. En als dat uiteindelijk Chan Santokhi is, is daar helemaal niets op tegen, stelde Van Mulier.

Het gaat er bij hem slechts om dat het Nieuw Front er niet gevoeglijk van uit gaat dat Santokhi als presidentskandidaat wordt opgedrongen aan de overige oppositionele partijen, door hem bij voorbaat als zodanig naar voren te schuiven. “Wanneer een verkiezing plaatsvindt volgens de Grondwet van Suriname, betreft het een verkiezing tussen partijen. Op het moment dat je de kiezer dwingt te kiezen voor de oppositie en daarmee ook voor de president(skandidaat) ben je aan het smokkelen,” betoogde Van Mulier. In die oppositie moeten alle partijen een gelijke kans hebben om, als het gaat om de kandidatuur van de president of wat voor verkiezing dan ook, dat openlijk met elkaar te bespreken, aldus de politiek analist.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May