Vakbeweging wil volledige betrokkenheid bij bauxietsector
10 Jun 2014, 06:00
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein


De vakbeweging in Suriname heeft zich bij de hearings met de parlementaire commissie eensgezind opgesteld en geëist dat deze sociale partner in alle onderdelen wordt betrokken bij het oplossen van de problemen binnen de bauxietsector. Naast de Raad voor de Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) waren bij de hearings ook aanwezig de Paranam Werknemers Organisatie (PWO) en de Algemene Werknemers Organisaties (AWO), die direct te maken hebben met het probleem bij de Suralco. Daar dreigen ruim 700 banen op de tocht komen te staan.

Robby Berenstein die namens de verschillende vakorganisaties journalisten te woord stond na de hearings, zegt dat aan de parlementaire commissie is duidelijk gemaakt dat slechts praten over de positie van de werknemers niet zal leiden tot een duurzame oplossing. Er is dan ook aangedrongen dat de vakbeweging wordt voorzien van alle relevante informatie die nodig is om het vraagstuk op te lossen en niet slechts die informatie die betrekking heeft op de werknemers. “Er is veel nog behoorlijk onduidelijk voor ons. Wij willen precies weten hoe de sector er uit ziet, wat de Suralco precies wil hebben en heeft gevraagd aan de regering. Op alle niveaus willen wij worden betrokken bij het aangaan van een mogelijke overeenkomst om te komen tot een oplossing. De informatie waarover wij beschikken vanuit de werkvloer hebben wij gedeeld met de commissie van het parlement, de vraag voor ons is hoe wij worden betrokken bij dit nationale vraagstuk”, zegt Berenstein.

Behoud arbeidsplaatsen
Een belangrijke vraag die voor de vakbeweging beantwoord moet worden is hoe levensvatbaar de bauxietindustrie wel is. “Die vraag kan je niet met ja of nee beantwoorden. Er is veel meer informatie nodig. Hoe ziet de internationale markt er uit? Wat zijn de verhoudingen? Wat is de positie van de Alcoa? Er is en heleboel onduidelijk. Op veel van deze vragen heeft het parlement ons geen direct antwoord kunnen geven”, zegt Berenstein.

Berenstein zegt dat de vakbeweging sowieso gaat voor behoud van arbeidsplaatsen. Honderden mensen naar huis sturen is niet niks. En daarom hebben wij ook veel meer informatie nodig. We willen weten hoe reëel die optie is. Er zal als dat zo is een enorm gat ontstaan als dat gebeurd. De vakbeweging heeft de parlementaire commissie toegezegd, alle relevante informatie over collectieve arbeidsvoorwaarden, pensioenregelingen, afvloeiing en andere arbeidszaken te delen met de commissie en de stuurgroep van de regering.
Panka zegt blij te zijn met de manier waarop de verschillende groepen zich hebben opgesteld. “Ik moet zeggen dat de opstelling een zeer nationale was en we zullen als commissie deze houding verder uitdragen in het verdere traject”, zegt Panka.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May