Nadruk hearings DNA op lange termijn oplossing bauxietsector
10 Jun 2014, 00:00
foto
De fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka (rechts) in gesprek met VES-voorzitter Waddy Sowma (links) en vakbondsleider Murwin Leeflang. (Foto: René Gompers)


De hearings die maandag zijn gehouden in De Nationale Assemblee (DNA) zijn geëindigd met als resultaat het nadrukkelijke vereiste dat Suriname alleen instemt met een lange termijn oplossing. Hieraan moet verbonden worden het oplossen van het energievraagstuk. Op de precaire situatie die de Alcoa, moedermaatschappij van de Suralco, de regering heeft voorgeschoten zal en mag vooral geen kort termijn of een ad hoc besluit worden genomen. Het is met name de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de directie van Staatsolie en andere deskundigen uit de mijnbouw industrie die hierop hebben aangedrongen.

Fractievoorzitters Ronnie Brunswijk (A-combinatie) en Ricardo Panka (Mega Combinatie) zeggen dat dit in alle gesprekken nadrukkelijk is gesteld dat het om een duurzame oplossing moet gaan. Na de hearings zal nu een vervolgtraject worden ingezet. Niet alleen informatie is uitgewisseld, maar zijn ook personen en instanties beter in kaart gebracht, die aan de lange termijn oplossing moeten werken. Het samenstellen van een commissie van deskundigen is nu de volgende stap. Die commissie zal zich specifiek buigen over onderwerpen als de sector zelf, het energievraagstuk, de Brokopondo overeenkomst, de positie van de werknemers binnen, en andere relevante issues. Iedereen die aan de gesprekken heeft deelgenomen is het er over eens dat binnen de door Alcoa gestelde deadline van 13 juni er geen kant en klare oplossing of antwoord gepresenteerd kan worden.

Voorzitter Waddy Sowa van de VES, verduidelijkt tegenover Starnieuws dat het vraagstuk rond de bauxietsector vrij moet zijn van emoties. “Alle opties moeten op tafel worden gelegd, voor een lange termijn oplossing. We praten over een bauxietsector met een potentie van tussen de 75 tot 100 jaar. Daarnaast moet tegelijkertijd het energievraagstuk worden meegenomen, omdat dat nu en op langer termijn bepalend zal zijn voor de ontwikkeling van het land”, zegt Sowma. De VES-voorzitter merkt op dat in het traject van een lange termijn oplossing, belangrijke pijnpunten die nu al dringend zijn, niet aan de kant gezet moeten worden. Alleen is het grotere plaatje waarin daarvoor een oplossing gezocht moet worden het decor van een lange termijn visie.

Geen emotionele benadering
Sowma stelt dat er verschillende commissies gevormd moeten worden, omdat er specifieke deskundigheid nodig is om een effectief en gedegen lange termijn plan en oplossing te formuleren. Voor sommige vraagstukken zal deskundigheid van buiten ingehuurd moeten worden. De VES-voorzitter zegt dat vanaf nu bij de informatieverstrekking emotionele benaderingen achterwege gelaten moeten worden. Een daarvan die overigens een zeer foute benadering is, is het tegenover elkaar plaatsen van de staatsinkomsten uit de bauxietsector tegenover wat de Staat moet betalen om energie af te nemen van de Suralco.

Volgens Sowma moet niet uit het oog worden verloren dat de Alcoa als ervaren multinational er gewoon van uitgaat dat waar mogelijk een voor haar rendabele onderneming moet worden neergezet. “Ze zullen natuurlijk van hun kant uit de eigen positie veilig willen stellen. Elke onderneming zal dat doen. Ik verwacht niet dat zij op het oog hebben uit Suriname te vertrekken”, zegt Sowma. Volgens hem zal er zeker een periode aanbreken waarbij bauxiet het op de wereldmarkt goed zal doen. “We moeten daarom voor ogen hebben dat we in het Bakhuysgebergte bauxietreserves hebben voor langer dan zeventig tot bijna 100 jaar. En daar moeten we een lange termijn plan voor hebben”, zegt Sowma.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May