Gregory Rusland: Alle opties bauxietsector bekijken
09 Jun 2014, 00:00
foto
Gregory Rusland, ex-minister Natuurlijke Hulpbronnen en NPS-voorzitter.


Gregory Rusland ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen en voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) vindt dat alle opties bekeken moeten worden in de eisen die Alcoa/Suralco op tafel heeft gelegd. "Zaken moeten goed bestudeerd worden en uitgerekend. Deze moeten voorgehouden worden aan de samenleving. Transparantie is hierbij belangrijk. De kwestie van de werknemers, toeleveringsbedrijven en de spin-off, dienen ook meegenomen te worden", zegt Rusland aan Starnieuws.

Hij merkt op dat in zijn zittingsperiode BHP Billiton is vertrokken. "Toen het probleem begon met deze bauxietmaatschappij heb ik alle fracties in De Nationale Assemblee betrokken. Er was een breed draagvlak over de opstelling van Suriname", memoreert Rusland. In 2009 is BHP Billiton vertrokken en Alcoa/Suralco heeft de mijnoperaties overgenomen.

"Vanaf 2009 is Suralco de enige speler in de bauxietsector. Volgens het bedrijf zou dit leiden tot een betere toekomst voor de bauxietindustrie. Toen was ook de discussie over het ontwikkelen van het Nassaugebied actueel. Er was sprake van dat in 2012 al begonnen kon worden met het ontginnen van bauxiet uit Nassau", zegt Rusland. Hij merkt op dat de afgelopen vier jaren de oppositie niet werd betrokken. Het zou goed geweest zijn als de problemen eerder op tafel gelegd zouden worden. Rusland zegt dat de partij zich nationaal opstelt in deze kwestie. Alles moet goed op een rijtje worden gezet om een goed overwogen besluit te nemen", stelt Rusland. De NPS heeft donderdag een discussie over dit onderwerp in Grun Dyari.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May