SLM-slachtoffers in kleine kring herdacht
07 Jun 2014, 18:00
foto
Familieleden en vrienden leggen bloemen bij het monument van de vliegramp aan de Jagernath Lachmonstraat.


"De rouwperiode is voorbij maar gedenken zullen we voor altijd doen", zegt Ray Wimpel, nabestaande van de vliegramp op 7 juni 1989. "Wij hebben familie en vrienden verloren op een zeer tragische wijze. Dit zal ons altijd bijblijven."
Nabestaanden hebben vandaag bij het monument van de SLM-vliegramp aan de Jagernath Lachmonstraat de slachtoffers in kleine kring herdacht.


Met kransen, een interreligieus gebedsdienst, gedichten en 'tories' zijn de familieleden en vrienden' herdacht. 25 jaar geleden stortte het toestel van de SLM neer achter Zanderij. Er vielen 176 doden, onder wie de hele bemanning. Elf mensen hebben het ongeluk overleefd. Tijdens de samenkomst hebben nabestaanden herinneringen aan de 'zwarte dag' uitgewisseld en elkaar gesteund.

"Twee landen zijn getroffen", zegt Carl Breeveld, die ook steward geweest was bij de SLM. "Eenieder had wel iemand aan boord die men van dichtbij kende. Ik was steward af toen het gebeurde maar mijn collega's..., dat deed pijn." De dichter Sombra is aan het ongeluk ontsnapt maar heeft hele goede vrienden verloren. "Mijn vlucht was al geboekt maar ik werd gebeld met de mededeling dat ik niet meer meekon. Voor vertrek speelden we nog 'Adyosi' af van Max Nijman. Mijn vriend vertrok zonder om te kijken. Alsof hij wijst dat hij naar huis ging."

Wimpel, die toen sportjournalist was, heeft zijn jongere broer Milton Embriqs in de crash verloren. "De avond van tevoren deed ik nog verslag over het 'Kleurrijk' voetbalelftal. Ik kondigde nog aan dat we 'sambavoetbal' te zien zullen krijgen. Mijn broertje was bezig met de organisatie en reisde mee. Het is anders afgelopen..."

"Soms wil je dat deze dag snel voorbijgaat. Maar je moet erdoor heen", merkten enkelen op.
"Het is onaangenaam maar we zijn dankbaar dat we ze gekend hebben", zegt Wimpel. De 'Srananmans' werden geëerd met een staande ovatie. Eerder op de dag zijn er ook kransen gelegd op de plek van het ongeluk op Zanderij.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May