Alcoa vraagt astronomische bedragen van Suriname
04 Jun 2014, 00:00
foto
President Desi Bouterse in gesprek met coalitieleden na zijn presentatie dinsdag in De Nationale Assemblee.


Suriname moet met astronomische bedragen inkomen om de multinational Alcoa/Suralco te kunnen behouden. President Desi Bouterse heeft in De Nationale Assemblee haarfijn uitgelegd waar het om gaat. Volgens Aquilino Paolucci, de regionale president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, zal het 4.5 jaar duren om bauxiet te kunnen ontginnen uit het Nassaugebied. Als doorgegaan wordt met verwerken van 1.1 miljoen ton aluinaarde per jaar, dan is de voorraad in anderhalf jaar op. Daarom wordt de productie tussen juli en september naar een derde deel teruggebracht tot 360.000 ton per jaar.

Paolucci heeft in bijzijn van managing director van Suralco, Ruben Halfhuid, aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en deskundigen uitgelegd dat Suriname de hoogste productiekosten in de wereld heeft om bauxiet tot aluinaarde te verwerken, door onder andere hoge energiekosten. Het concurrentievermogen van Suralco is hierdoor onder druk komen te staan. In de voorbereidingstijd om bauxiet uit Nassau te verwerken is een investering van US$ 180 miljoen nodig. Daarom wordt de productie drastisch teruggebracht.

Suriname moet met US$ 40 miljoen inkomen, omdat het leveringscontract met Boskalis voor bauxiet onder druk is komen te staan. Dit geld moet worden opgehoest als bijdrage voor de investering in Nassau. Het contract met Boskalis moet worden herzien. Alcoa wil ook minder betalen voor de zware olie van Staatsolie, terwijl nu al minder wordt doorgerekend dan aan de Energie Bedrijven Suriname. Suralco betaalt al minder dan de wereldmarktprijs.

Alcoa vraagt ook om een gunstige oplossing voor de energiekosten. Gedacht wordt aan de bouw van een elektriciteitscentrale die draait op kolen of gas. Hiervoor is een investering van US$ 600 miljoen nodig. Dit project moet volgens de multinational gefinancierd worden door de Surinaamse overheid al dan niet in samenwerking met private investeerders. De president overlegde cijfers waaruit blijkt dat al jaren Suralco meer van de Staat ontvangt dan de inkomsten uit de bauxietsector. Naast alle financiële eisen die de multinational stelt zijn 200 banen van werknemers bij Suralco en 700 tot 800 van contractarbeiders in gevaar.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May