Commissie ‘Jaar van Brokopondo’ houdt consultaties
02 Jun 2014, 20:00
foto
Minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson


Minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson wil de herdenking van de transmigratie een nationaal karakter geven. De herdenking van deze gebeurtenis beperkte zich in de afgelopen 50 jaren tot slechts weinigen in afzonderlijk dorpen. Betterson heeft op verzoek van de nog in leven zijnde transmigranten en hun nazaten, de Commissie ‘Jaar van Brokopondo’ ingesteld.

De commissie kreeg als opdracht mee om onder meer een activiteitenprogramma samen te stellen voor de herdenking van 50 jaar transmigratie en de viering van 55 jaar district Brokopondo en een monument annex een gedenkplaat ter nagedachtenis van 50 jaar transmigratie te ontwerpen en locatie voor het plaatsen van dit monument.

Verder zal een gedenkboek ‘Terugblik en vooruitzien in de ontwikkeling van het district Brokopondo worden samengesteld en zullen mensen die een rol van betekenis hebben gespeeld en/of leveren aan het welzijn en de welvaart van mens en samenleving in het district Brokopondo, worden gehuldigd.

Ingrijpend
In 1963 moesten de bewoners van de ruim 28 dorpen en leefgemeenschappen in het gemarkeerde stuwmeergebied, ongeveer1164 km², abrupt hun woongebied verlaten om aanleg van het meer mogelijk te maken. Behalve de verwijdering die dit opleverde ten opzichte van hun cultuurhistorie en de verbintenis met de natuurlijke omgeving, werden de gezinnen nauwelijks gecompenseerd voor wat zij moesten achterlaten, zegt de commissie ‘jaar van Brokopondo’.

“De transmigratie mag gerekend worden tot één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven van de Marrons sinds de oorlog en de vrede met de slavenmaatschappij”, zegt de commissie, die van oordeel is dat de direct betrokkenen bij het transmigratiegebeuren, de transmigranten en hun nazaten, moeten worden betrokken bij de vormgeving van deze opdracht.

Er zijn drie consultatieronden opgenomen in het plan om belangstellenden te informeren en hun mening te vragen over de herdenking van 55 jaar district Brokopondo. Deze consultatie-ronden vinden plaats in Paramaribo op 4 juni 2014 in theater Unique, Brokopondo op 6 juni te Ananistrand Centrum-Brokopondo en te Boven - Suriname 7 juni te Atjoni.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May