Goerdayal: Immigratie is herdenking geen viering
02 Jun 2014, 14:00
foto
Soerin Goerdayal, penningmeester NSHI.


De Hindostaanse immigranten zijn onder erbarmelijke omstandigheden te werk gesteld op de plantages. De Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) praat daarom niet over viering maar herdenking op 5 juni. Het is donderdag precies 141 jaar geleden dat de eerste Hindostaanse immigranten voet aan wal zetten.

De Hindostanen hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld. “De Hindostanen hebben zich opgewerkt. Ze hebben percelen gekocht en zijn aan de landbouw gaan doen,” zegt Soerin Goerdayal, NSHI-penningmeester aan Starnieuws. “Daarna kregen we urbanisatie. De Hindostanen zijn naar de stad getrokken om zich ook in andere disciplines te ontwikkelen.” Hij voegt eraan toe dat de jongeren naar het buitenland vertrokken om verder te studeren. “De Hindostanen zijn zich verder gaan integreren in alle sectoren van de Surinaamse gemeenschap.”

‘Sangeet ki raat 2014’ is zaterdag gehouden in het Lala Rookh Complex. Met het evenement probeert de stichting de Hindostaanse cultuur te bevorderen met zang, dans en muziek. Het is de negende keer dat deze activiteit is gehouden. “De optredens van de avond was een succes,” zegt Goerdayal. “Het had echter de hele dag geregend, waardoor de opkomst niet de gewenste was.”

Op 5 juni, de dag van de herdenking van Hindostaanse Immigratie, worden bloemen gelegd bij de neemboom aan de Waterkant. Van daaruit wordt gelopen naar het beeld van Baba en Mai, om daar een bloemenhulde te brengen.


Raissa Pawirodinomo
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May