Tweede ronde nodig in Colombiaanse verkiezingen
26 May 2014, 03:00
foto
Oscar Zuluaga (l) en Juan Manuel Santos nemen het volgend maand in tweede ronde van de presidentsverkiezingen tegen elkaar op. (Foto: AP)


Een beslissende stemming volgende maand zal moeten uitwijzen of de zittende president van Colombia Juan Manuel Santos nog een termijn mag uitzitten. Uit officiële resultaten van de presidentsverkiezingen in Colombia blijkt dat Santos het volgend maand in een tweede ronde moet opnemen tegen zijn voornaamste rivaal, Oscar Zuluaga.

Geen van de twee centrum-rechtse kandidaten heeft het klaargespeeld om meer dan 50% van de stemmen te behalen. Als de 50 % van de stemmen was gehaald, was een tweede ronde van verkiezingen niet nodig. De verkiezing in juni kan beslissen of de vredesbesprekingen met de Farc-rebellen zal worden voortgezet.
Santos ondersteunt de rebellen in een poging een einde te maken aan de 50 jaar durende burgeroorlog. Zijn tegenhanger Zuluaga verkiest echter een hardere lijn.

Met 99,57 % van de stemmen geteld, heeft Zuluaga de eerste ronde gewonnen met 29,27 % , gevolgd door Santos met 25,63 % . De andere drie kandidaten liggen minstens 10% achter Santos en Zuluaga. Om absolute winnaar te worden heeft Zuluaga 50 % plus 1 stem nodig. Op 15 juni wordt in tweede ronde gestemd.

Santos heeft één van de snelst groeiende economieën van Latijns-Amerika geleid, echter hebben de arme Colombianen niet geprofiteerd van de economische welvaart. Dat zou volgens analytici de doorslag hebben gegeven om niet massaal te stemmen voor een herverkiezing van Santos. De verkiezingen zijn op 22 mei gehouden.

Verschillen
Beide conservatieve kandidaten hebben samen gezeten in het kabinet van voormalige president Alvaro Uribe (2002-2010). Ze stemden toen beiden voor een vrijhandelsovereenkomst en sterke anti - narcotica samenwerking met de Verenigde Staten. Ze verschillen echter van mening over het vredesproces met de grootste rebellengroep van het land, de Farc. Het proces dat onder president Santos begon in 2012, duurt al 18 maanden. Santos heeft gezegd dat hij nog dit jaar hoopt om een vredesverdrag te ondertekenen met de linkse rebellen.

Santos zijn belangrijkste tegenstander heeft de steun van Uribe. Zuluaga heeft de vredesgesprekken afgedaan als concessies doen aan terroristen. Hij heeft gesuggereerd dat hij de gesprekken zal schrappen ten gunste van hardere militaire acties.

Tot nu toe hebben de vredesonderhandelingen geresulteerd in afspraken over drie van de zes agendapunten, waaronder de illegale drugshandel. De Colombiaanse regering en de Farc zijn op 16 mei overeengekomen om een einde te maken aan alle illegale drugsproductie in het land als een definitief vredesakkoord wordt bereikt. De Farc heeft de controle over grote delen van het platteland. Cuba treedt op als gastheer voor het vredesproces, dat het langst durende conflict van Latijns-Amerika moet beëindigen. In het conflict dat in 1964 is uitgebroken, zijn ongeveer 220.000 mensen gedood en zijn meer dan vijf miljoen anderen gevlucht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May