Dc Jurel: Markt Apoera zal in grote behoefte voorzien
23 May 2014, 02:00
foto
Districtscommissaris Armand Jurel tekent met Bouwbedrijf Balwant Gir de overeenkomst voor de bouw van de markt te Apoera. Links minister Stanley Betterson en rechts directeur van Regionale Ontwikkeling, Ifna Vrede. (Foto: Fernando Sanches/DLGP)


Districtscommissaris (dc) Armand Jurel van bestuursressort Kabalebo in het district Sipaliwini zegt dat de openbare markt die gebouwd zal worden in een grote behoefte zal voorzien. De bouw kost SRD 225.000 en wordt gefinancierd uit middelen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Het contract voor de bouw is in Apoera getekend met Bouwbedrijf Balwant Gir. Dit project maakt deel uit van het decentralisatieprogramma DLGP.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling zei dat er via het decentralisatieprogramma gezorgd wordt voor de versterking van het lokaal bestuur. Het gaat om capaciteitsopbouw, waarbij ook de overdracht van verantwoordelijkheid plaatsvindt. Jurel stelde dat een lang gekoesterde wens in vervulling gaat. De markt zal een spin-off zijn voor duurzame landbouw, veeteelt en visserij.

Gaspedaal
Jurel wees er op hoe belangrijk het is om projecten in eigen beheer uit te voeren. "We gaan met de door het decentralisatieprogramma verworven capaciteit en tools ons best doen samen met de lokale structuren, zaken van onze eigen huishouding zoveel mogelijk zelf aan te pakken dan wel in samenwerking met de ministeries en de private sector uitvoeren. In ieder geval gaan we de aanpak niet langer afhankelijk stellen van initiatieven van instanties in Paramaribo. Het gaat allemaal te langzaam. Ons ontbreken alleen de geldmiddelen, maar niet de kansen en de mogelijkheden in onze regio om aan die middelen te komen", merkte Jurel op.

De dc merkte op dat Kabalebo kiest voor een versnelde ontwikkeling. Het commissariaat wil op een beheerste manier de voet op het gaspedaal houden. "Het bestuur van Kabalebo ziet graag, dat de verantwoordelijke instanties in Paramaribo hun voet niet te lang op het rempedaal gedrukt houden. We moeten voorkomen, dat de begeleiding en waar nodig de regulering te ver achter loopt op de moderne bestuurspraktijk die het DLGP ons leert. Vandaag de dag, heer Minister, hebben we te doen met een 'vitale samenleving', die bruist van initiatieven, die zich volop wil inzetten en het 'rempedaalbeleid' van de instanties als een ernstige beperking ervaart.

Loslaten in vertrouwen

DLGP-directeur Bas Ahmadali, gaf enkele tips om aan middelen te komen voor een 'kosten-baten beleid'. Het geld ligt volgens hem bij de doelgroepen die baat hebben bij de levering van de gevraagde voorzieningen. Een doelgroep met middelen in de begroting bestaat uit de ministeries, die krachtens artikel 1 van de Wet Regionale Ontwikkeling in hun portefeuille hebben: verbetering van woon- en leefklimaat, nutsvoorzieningen, landbouw en industrie, sport, jeugd, cultuur, milieu en volksgezondheid. De ministeries zijn verplicht deze in medebewind met de districtsoverheid uit te voeren. De tip is dat districten initiatieven nemen en projecten ter financiering indienen. De districten moeten hun capaciteit tonen en het aanbod doen de projecten efficiënter, effectiever, doeltreffender en kostenbesparend samen met de lokale bevolking en bedrijfsleven uit te voeren.

Betterson was het eens met Ahmadali en stelde zelfs, dat ministeries wegens gebrek aan capaciteit of om welke reden ook jaarlijks maar gemiddeld slechts 60% van hun begroting realiseren. Dus, de districten moeten flink shoppen binnen de ministeries. De tweede tip die Ahmadali aan de lokale bestuurders gaf, betrof de financiering van de zaken die tot hun eigen huishouding behoren, zoals secundaire, tertiaire wegen, lozingen, bruggen, sluizen, pleinen, plantsoenen en parken, milieu en gezondheid. De middelen hiervan zijn te vinden bij de belanghebbende doelgroepen uit de samenleving. Deze projecten worden in samenspraak voorbereid en gefinancierd met bijdrage vanuit de samenleving, het bedrijfsleven, het districtsfonds, specifieke fondsen die te vinden zijn bij overheids-, nationale- en internationale instellingen. Ahmadali legde uit hoe er gewerkt wordt met een overheid met twee bestuurslagen, de centrale overheid en districtsoverheid. Hierdoor kan simpel ingespeeld worden op de nieuwe rol die voor de overheid is weggelegd: 'Loslaten in vertrouwen'. In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan: volledig loslaten en de initiatieven omarmen, dan wel reguleren waar nodig. Samenwerking tussen burgers, organisaties en instellingen is essentieel bij het komen tot effectief beleid, benadrukte de DLGP-directeur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May