Kinderen van bijzondere scholen sluiten milieutraining af
22 May 2014, 13:00
foto
Noor Figdor overhandigt een leerling van de Jule Fernandesschool haar certificaat.


Vandaag 22 mei, Wereld Biodiversiteitsdag, hebben zo’n zestig kinderen van de Kennedyschool hun certificaat ontvangen. Evenveel leerlingen van de Jule Fernandesschool hebben woensdag het theoretische gedeelte van hun training ‘Mooi Milieu’ afgerond middels een certificaatuitreiking. Zij staan te trappelen om te beginnen aan fase 2 van dit project, namelijk het in praktijk brengen van de theoretische kennis die ze hebben opgedaan.

De leerlingen van de andere deelnemende scholen, te weten de Emmaschool, de Bloementuin en de Louis Brailleschool krijgen deze week eveneens hun certificaat in handen. Wereld Biodiversiteitsdag staat dit jaar in het teken van Island Biodiversity. De Verenigde Naties hebben deze dag uitgeroepen om aandacht en begrip te vragen voor de biodiversiteit.

Biodiversiteit is de verzamelnaam voor de grote verscheidenheid aan micro-organismen, dieren- en plantensoorten. Suriname heeft een zeer rijke biodiversiteit. Leerlingen en leerkrachten van de vijf deelnemende scholen hebben van Noor Figdor, Environmental Officer van Stichting Waste Management Suriname (Suwama), onder meer mogen leren, dat Suriname 5100 soorten planten, 102 amfibieën (waarvan 93 kikkers), 175 reptielen (tenminste 47 hagedissen, 106 slangen, 3 kaaimannen, 15 schildpadden), 715 vogels, 192 zoogdieren, 370 zoetwatervissen en meer dan 600.000 aardse ongewervelde dieren (algen, insecten, paddenstoelen en zelfs kleinere, microscopische dieren, schimmels, bacteriën en virussen) heeft.

Biodiversiteit en milieu
Het project Mooi Milieu is een initiatief van Stichting Care4U Foundation in samenwerking met GEF/Small Grants Program en met technische ondersteuning van Suwama. In de afgelopen weken hebben meer dan 200 kinderen met een beperking, verdeeld over vijf scholen, een milieutraining gevolgd. Aan twee onderwerpen is speciale aandacht besteed: biodiversiteit en milieu. Mooi Milieu heeft als doel leerlingen en leerkrachten extra kennis bij te brengen over het belang van natuur en milieu. De ruim 80 leerkrachten hebben in een eerder stadium de training gevolgd. Zij hebben inmiddels allen hun certificaat ontvangen.

Bij het project Mooi Milieu wordt gewerkt met drie categorieën van kinderen met een beperking: 1. Moeilijk lerende kinderen 2. Kinderen met een gehoorbeperking 3. Kinderen met een visuele beperking. Vanaf het begin van dit project hebben leerkrachten én leerlingen zich intensief ingezet voor een succesvolle uitvoering van dit project. Zij hebben het geleerde reeds in praktijk omgezet en gaan veel bewuster om met hun milieu.

Speciaal lesmateriaal
De trainingen zijn in groepsverband verzorgd. Daarbij is rekening gehouden met de beperking van de kinderen. De groepen bestonden uit maximaal tien kinderen, waardoor het makkelijker was voldoende aandacht te besteden aan elk kind. Aan elke groep is bij het ontwikkelen van het lesmateriaal bijzondere aandacht besteed. Zo is het lesmateriaal voor de kinderen van de Louis Brailleschool in brailleschrift omgezet. Bij de Kennedyschool is een gebarentolk ingezet, die de training geheel in gebaren aan de kinderen heeft overgebracht. Voor de moeilijk lerende kinderen is het lesmateriaal door middel van leuke plaatjes veel begrijpelijker gemaakt.

Kinderen met een beperking maken een wezenlijk deel uit van onze samenleving.
Zij moeten ook worden meegenomen bij het duurzaam ontwikkelen van Suriname.
Met het project Mooi Milieu hopen Stichting Care4U Foundation, GEF/Small Grants Program en Suwama kinderen met een beperking de kans te geven om die bijdrage te leveren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May