Nieuwe vingerscan voor visum Nederland verloopt vlot
17 May 2014, 20:00
foto


Het is nogal rustig bij het Nederlandse consulaat aan de Van Roseveltkade. De mensen die een visum hebben aangevraagd, houden er rekening mee dat het langer kan duren dan normaal. Per 15 mei is het elektronisch vingerafdruksysteem gelanceerd. Mensen die door de procedure heen zijn gegaan, zijn opgelucht door het vlotte verloop.

Wie een visum wil hebben voor de Schengen-landen is verplicht een vingerscan te maken. “Het duurt nog geen vijf minuten om je vingerafdruk te maken. Eerst moest ik mijn linkerhand op het scherm plaatsen, daarna mijn rechterhand en als laatste mijn duimen van het linker- en rechterhand. Toen werden mijn vingerafdrukken met een pasfoto gekoppeld aan mijn persoonsgegevens”, vertelt een visumaanvrager. Ze is blij met het nieuwe systeem, want zo kan niemand misbruik maken van iemands paspoort. "Ik vind het belangrijk dat de procedure van de visumaanvraag dezelfde blijft en dat ik snel en vriendelijk word geholpen".

Volgens Floor Nuiten, woordvoerder van de Nederlandse ambassade, is de procedure dezelfde gebleven bij de visumaanvraag. “Wij hebben heel veel voorbereidingen getroffen, zodat de aanvragers snel konden wennen aan het nieuwe vingerafdruksysteem. Er zijn flyers verdeeld en in de wachtkamer worden filmpjes afgedraaid over hoe om te gaan met het nieuwe systeem”, vertelt Nuiten. De ambassade heeft ook extra personeel ingezet. Een vingerafdruk is vijf jaar geldig.

Shantie Badrising
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May