Minister Algoe wil rijstsector op één lijn
17 May 2014, 08:00
foto
Minister Soeresh Algoe


Als alles goed zit, zal er dit seizoen landelijk 31.000 ha aan padie zijn ingezaaid. De afgelopen jaren is er een langzame maar gestage groei te merken in het plantareaal. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is vandaag en morgen in Nickerie om zich persoonlijk te oriënteren op het veld.

Hij zal gesprekken voeren met de verschillende belanghebbenden in de rijstsector. De bewindsman wijst erop dat als je ontwikkeling wil, eenieder zich moet houden aan zijn rechten, maar ook aan zijn plichten. Hij doelt op de schoonmaak van irrigatiekanalen en –lozingen. De boeren zijn verantwoordelijk voor de schoonmaak in de naaste omgeving van hun terreinen. “En dat laat nogal te wensen over. Er wordt steeds verwacht dat het ministerie inspringt,” zegt de LVV-minister aan Starnieuws. Hij wil dat eenieder in de sector op één lijn zit en beseft dat het gaat om een gezamenlijke inspanning.

Tijdens zijn bezoek wil hij ook praten met de grootlandbouwers, want zegt hij “LVV investeert het meest voor de kleine landbouwers.” Minister Algoe wil ook bekijken wat het departement kan betekenen voor de grootlandbouwers. Zijn eerste gedachten gaan uit richting infrastructuur.

Ook voor het binnenland zijn er betere perspectieven. Er zijn succesvolle proeven gedaan met diverse droogland variëteiten. Met de verkregen resultaten zal het ministerie beginnen met een voorlichtingscampagne. De wijze waarop geteeld wordt is permacultuur. “Als er aan monocultuur zal worden gedaan, komen er een aantal zaken bij kijken zoals plagen,” legt hij uit. “Het geheel moet goed worden bestudeerd en het vergt enkele seizoenen om dit goed in beeld te brengen.”

De zaaizaad unit, de tweede werkarm van het SNRI (Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut), moet de zaaizaadproductie ter hand nemen en erop toezien dat er kweeker's zaaizaad wordt geproduceerd. De productie van elite en origineel zaaizaad blijft een aangelegenheid van de wetenschappelijke arm van het SNRI, het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie.

Tegen de tijd dat zijn ambtsperiode erop zit, halverwege volgend jaar, wil minister Algoe de padie-inzaai hebben gestuwd tot 35.000 hectare.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May