Guyana erkent nut kustmangroves
18 May 2014, 12:00
foto
De herbeplanting van Mangrove langs de kust van Guyana. (Foto: Kaieteurnewsonline)


Buurland Guyana voert een intensieve campagne om zijn kustmangroves te herstellen. Die moeten de landbouw beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Ongeveer 90 procent van de bevolking van Guyana woont op een smalle kuststrook, die tot één meter onder het zeeniveau ligt. De kust wordt al sinds de Nederlandse kolonisatie in de zeventiende en achttiende eeuw beschermd door dijken. Maar steeds vaker worden die verwoest door ernstige stormen, met grote overstromingen tot gevolg. Wetenschappers waarschuwen dat deze extreme weersomstandigheden zullen toenemen.

"Onze zeewering onderhouden en verder uitbouwen betekent een enorm kostenplaatje. Zeker nu het zeeniveau alsmaar stijgt," zegt de Guyanese landbouwminister Leslie Ramsammy. Guyana besteedt ieder jaar twee miljard euro aan het onderhoud van zijn dijken. "Om ervoor te zorgen dat we minder kwetsbaar zijn voor de grillen van de oceaan, beschermen en promoten we natuurlijke barrières zoals mangroves. Die kunnen de impact van grote golven verminderen", zegt Ramsammy aan het Internationaal Persbureau (IPS).

Landbouw bedreigd
De mangroves moeten vooral de landbouwgrond vrijwaren. Landbouw heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Guyana, en is goed voor meer dan twintig procent van het bruto nationaal product. Zo garandeert het land zijn eigen voedselzekerheid. Landbouw maakt ook meer dan 40 procent uit van de export van Guyana, die belangrijk is voor andere Caribische staten.

Dr. Oudho Homenauth, die aan het hoofd staat van het onderzoekscentrum National Agricultural Research and Extension Institute (NAREI), waarschuwt ervoor dat een deel van de beste landbouwgrond van Guyana verloren gaat door klimaatverandering. "We zien meer en meer regenval, hogere getijden enzovoort," zegt hij. Dit heeft vooral gevolgen voor landbouwgrond langs de kust, legt Homenauth uit. Door verzilting van de bodem is veel grond gedurende lange periodes onbruikbaar.

Guyana erkent het belang van mangroves, vooral in kustgebieden, om landbouwgrond en de kustbevolking te beschermen, legt Homenauth uit. Het land telt ondertussen al 80.000 hectaren mangroves en gedurende de laatste vier jaar zette het land zich sterk in op een snellere uitbreiding van het ecosysteem. Veel mangroves gingen de voorbije twintig tot dertig jaar verloren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May