Musea zijn ‘levende’ instituten
17 May 2014, 16:00
foto


‘Museum collections make connections’ is het thema voor de Internationale Museumdag dit jaar. Morgen, 18 mei, wordt de Internationale Museumdag gevierd. Het Rumhuis van SAB heeft samen met de andere musea activiteiten voor vanavond georganiseerd.

De dag is in 1977 ingesteld door de Icom (International Council of Museums).
De dag is in de eerste plaats bedoeld om mensen ervan bewust te maken hoe belangrijk musea zijn in de ontwikkeling van een samenleving. De afgelopen jaren hebben bijna 30.000 musea in meer dan 120 landen rond deze dag activiteiten georganiseerd. Elk jaar wordt er een thema bedacht. Het thema voor dit jaar herinnert ons eraan dat musea levende instituten zijn die helpen verbindingen te leggen tussen bezoekers, generaties en culturen over de gehele wereld.

In Suriname is door de jaren heen weliswaar aandacht gevraagd voor deze dag, echter zijn er tot op heden geen musea geweest die daadwerkelijk actie hebben ondernomen. Vanuit het Rumhuis van de SAB is vorig jaar het eerste initiatief genomen en zijn in eigen huis activiteiten ontplooid. Dit jaar wordt aan een uitbreiding gewerkt. Vanuit het Surinaams Museum wordt dit initiatief nu ondersteund en hoopt SAB dat daarmee extra aandacht te vragen voor het cultureel erfgoed in de breedste zin van het woord.

Hoewel er sprake is van een museumdag, wordt op diverse plaatsen de dag verandert in avond of nacht en zelfs wordt deze dag soms een heel weekend, een week of een maand lang georganiseerd. De wijze van invulling van deze dag is vrij. Zo heeft het Rumhuis gekozen voor een ‘Museumnacht’ vanavond. Ook het Surinaams Museum, het Maritiem Museum en het museum bij het bisschopshuis zijn voor deze speciale dag open.

Het Surinaams Museum opent is vanavond gratis toegankelijk, er zijn rondleidingen, de museumwinkel is open en is er een kleine boekenmarkt georganiseerd. Niet alleen tweedehandse boeken, ook afgeschreven boeken uit de museumbibliotheek, en de publicaties uit het fonds Libri Musei Surinamensis worden aangeboden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May