Fols: Minov moet niet knippen in inkomsten Natin-docenten
15 May 2014, 14:00
foto
Docenten van Natin vragen aandacht van De Nationale Assemblee voor de maatregel van het Minov. (Foto: Wilfred Leeuwin)


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) vindt dat er niet geknipt moet worden in de financiële inkomsten van de vrouwelijke docenten van het Natin indien ze met zwangerschapsverlof gaan. Fols-president
Marcellino Nerkust zegt in een verklaring dat de opstelling van het ministerie van Onderwijs (Minov) in schril contrast is met het beeld dat geschetst wordt bij de viering van de Internationale Dag van de Vrouw en Moederdag.

Elk jaar wordt er bij de viering van deze twee dagen de vrouw de hemel in geprezen door vrouwenorganisaties, vrouwelijke politici, politieke organisaties, internationale en regionale organisaties. De issues zijn dan meer gericht op geweld tegen vrouwen en het positioneren van vrouwen op verkiesbare plaatsen voor volksvertegenwoordigende organen en besluitvormende posities. Met de issues die zich nu afspeelt op het Natin wordt voorbij gegaan het feit dat de zwangere vrouwen door deze maatregel in financieel-sociale onzekerheid kunnen komen te verkeren tijdens hun zwangerschap en na de bevalling. Als dit een vorm van bezuinigen is, lijkt het ons dat er voor een verkeerde aanpak is gekozen.

Voor zover onderzocht krijgt elke docent op het Natin aan het begin van elk schooljaar een lesurenstaat gepresenteerd waarop vermeld staat: het basisloon en het aantal overuren voor het desbetreffende schooljaar. De docent moet hiervoor akkoord tekenen.
Deze staat wordt dan naar het Minov gestuurd. Gelet op het feit dat er voor akkoord is getekend lijkt ons een zeer steekhoudend argument dat er niet geknipt kan worden in de lesurenvergoeding. De docent in kwestie rekent op de financiële inkomsten en heeft de voorbereiding op de bevalling tijdens de zwangerschapsperiode en de periode daarna, op deze financiële middelen afgestemd. De Fols rekent er op dat het Minov deze maatregel in heroverweging neemt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May