BvL roept leraren op voor spoedvergadering
14 May 2014, 20:00
foto
BvL-voorzitter Wilgo Valies en shopsteward Angela Riedewald, bij het beraad van de Natin-docenten. (Archieffoto)


Leden van de Bond van Leraren (BvL) zijn door de bond opgeroepen voor een spoed protestvergadering, morgen, in het BvL-centrum aan de Fred. Derbystraat. De bond is het niet eens met inhoudingen die door het ministerie zijn gepleegd op het salaris van docenten die met zwangerschapsverlof zijn.

De actie van het ministerie wordt gezien als discriminatoir naar vrouwen toe. “De vakbond heeft hard gestreden om de positie van de vrouw te verbeteren m.n. zwangerschapsverlof en zal daarom niet dulden dat deze verworven rechten op zodanige wijze vertrapt worden”, staat in een bericht van de bond.

De betrokken leden hebben de bond in maart ingelicht over de inhouding op hun salaris. Er is toen een schrijven gericht aan het ministerie. Hierop is geen reactie gekomen. Natin-docenten besloten op 13 mei in beraad te gaan en de bond vroeg om overleg met het ministerie over de kwestie.

De minister stelt volgens de bond onterecht dat leerkrachten die met zwangerschapsverlof zijn, geen recht hebben op lesurenvergoeding (door de minister aangeduid als overuren), gedurende de periode van zwangerschapsverlof. De docenten maken volgens de minister alleen aanspraak op hun basissalaris. Deze stelling van de minister is niet gebaseerd op de Personeelswet, maar op de uitspraak van een gewezen hoofd van het Bureau Voortgezet Onderwijs, zegt de BvL.

De minister vindt het niet logisch dat de leerkracht met zwangerschapsverlof overuren krijgt uitbetaald, terwijl een ander, die haar werkzaamheden uitvoert gedurende die 12 weken van het verlof, ook wordt betaald. De leraren kunnen deze logica van de minister niet volgen, omdat de vervanger niet alleen de extra lesuren overneemt, maar ook de basislesuren (28 lesuren). Dus voor de basislesuren wordt er ook dubbel uitbetaald.

“Dit is een grove schending van nationale en internationale arbeidsrechten, genderrechten en verschillende ILO conventies die door de Staat Suriname zijn geratificeerd”, meent de bond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May