Brokopondo ingenomen met decentralisatieproces
14 May 2014, 16:00
foto
Districtscommissaris Ivonne Pinas tekent het contract met Bouwbedrijf Ramlal.


Districtscommissaris (dc) Ivonne Pinas tekende dinsdag met het Bouwbedrijf Ramlal een aannemingscontract voor de bouw van een multifunctionele zaal (29 m x18 m) in het centrum van Brokopondo. De kosten bedragen SRD 593.068 en zijn gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Het gaat in deze om de uitvoering van een proefproject ter afronding van de laatste fase in de Decentralisatie projectcyclus (2009-2014) van het district Brokopondo.

Evenals in de andere districten tekende de dc het contract met de aannemer onder een tent, ter plekke waar het werk in uitvoering gaat, ten overstaan van de gemeenschap, de directeur van Regionale Ontwikkeling, Ifna Vrede en de directeur van het DLGP, Bas Ahmadali. Met deze handeling wordt de overgang van de verantwoordelijkheid van de centrale overheid naar de districtsoverheid en de transparantie naar de burgers toe benadrukt.

Brokopondo werd in juni 2013 reeds wettelijk financieel gedecentraliseerd voor Level 1 om over een eigen districtsfonds te mogen beschikken en zelfstandig de begroting en het financieel beheer te kunnen voeren. In januari 2014 rondde Brokopondo het capaciteitsopbouw programma af met de Level 2 certificering. Nu moet het Districts Managementteam, bestaande uit de dc, de districtsadministrateur, hoofd van de Civieltechnische Dienst, hoofd van de Milieu en Gezondheid en het hoofd van het Burger Informatie Centrum aantonen zelfstandig te werk te kunnen gaan.
Het team moet een civieltechnisch project kunnen voorbereiden, bestekklaar maken, openbaar aanbesteden, gunnen, de uitvoering kunnen begeleiden tot de oplevering om daarna het onderhoud over te nemen ten laste van de districtsbegroting. Direct na de ondertekening van het contract kon het projectbord worden onthuld en als startsein voor de bouw de eerste steen gelegd. Met deze werkwijze wordt een goed voorbeeld gegeven. Het werk is in uitvoering, zal 5 maanden duren en wordt volledig en modern ingericht opgeleverd.

Brokopondo in ontwikkeling
Iris Gilliad, DLGP projectleider Burgerparticipatie legde de gemeenschap uit, dat tot voor kort er maar één 'gran Lanti' was, die voor alles moest zorgen, maar door decentralisatie zijn er tien district Lanti erbij gekomen, met eigen middelen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Met de uitvoering van het project Multifunctionele Zaal moet Brokopondo tonen dit aan te kunnen. We komen in augustus terug om het te beoordelen. In koor reageerde de zaal te gaan voor het cijfer 10.

De hoofdkapitein, Wijnerman, tevens vertegenwoordiger van de granman zei deze dag heel bijzonder te vinden, omdat als het ware Brokopondo met de start van de bouw van de multifunctionele zaal een cadeau krijgt. Het is gisteren precies 55 jaar geleden, dat dit district is ontstaan. Direct daarna volgde de transmigratie uit de gebieden waar het Stuwmeer is gekomen, memoreerde hij. Een district zonder ontwikkeling. Dat kan niet. De ontwikkelingen in het district onder leiding van dc Pinas vallen steeds duidelijk op en verdient alle ondersteuning.

Dc Pinas toonde in haar betoog zeer verheugd over de tools, die decentralisatie aandraagt. Dat maakt dat zij vele kansen kan benutten om samen met de Districtsraad en de welwillende groepen heel wat zaken te realiseren, waar de centrale overheid geen aandacht heeft om te lang doet over het ledigen van de nood en de behoeften van het volk. De dc zei een busje te hebben gekocht, hetgeen besparing oplevert bij het verplaatsen van personeel. Door ATV’s te kopen, kan ze zwerfvuil van de Afobakaweg verwijderen. Intussen hebben de medewerkers helmen gekregen van het commissariaat. De dc zegt korte metten te maken met het smijten van vuil. De burgers, huishoudens zijn verplicht oranje vuilniszakken van 2 formaat in de winkels te kopen voor respectievelijk SRD 1 en SRD 2.50.

Kosten-baten beleid
De ontvangsten via het Districtsfonds zullen bestemd worden voor het bestrijden van de kosten om het district milieuvriendelijk te houden. Overal zullen er borden geplaatst worden. Tegen de overtreders zal er opgetreden worden.
Intussen zijn veel mensen langs de Afobakaweg komen wonen, tot in 1000-tallen. De centrale overheid kijkt er niet naar, terwijl de situatie alarmerend wordt. Schoolvoorziening, water en elektriciteitsvoorziening. DC heeft er een project van gemaakt. Successievelijk beginnen de voorzieningen al te komen. Er is al een school gebouwd.

Afgesproken is met de bewoners, dat ze zorgen voor elektriciteitsmasten en dc zorgt via de instanties voor elektra vanaf Marchall kreek tot Kraka. De dc voert een ‘kosten-baten’ beleid samen met de desbetreffend doelgroepen, die bereid zijn mee te werken aan verbetering van hun woon, leef en werkomstandigheden. Zo zijn er bejaarden, die door brand hun woningen kwijt zijn en zelf niet in staat zijn om een huis te bouwen. Daar gaat de dc voor zorgen. Pinas vindt het erg dat de bestuursambtenaren geen dienstwoning hebben. Zij gaat zorgen voor materialen en grond, en de betrokken ambtenaren bouwen hun eigen dienstwoning. Het kan niet zo zijn dat alleen het commissariaat gekoelde ruimten heeft. Zij zorgt ervoor dat alle BO-kantoren van airco’s worden voorzien en ook computers krijgen. “We gaan niet wachten op de centrale overheid. Het duurt allemaal te lang. Wat we zelf kunnen doen, doen we zelf”, ging de dc verder.

De dc zal de regering voorstellen om mogelijk te maken dat de porknokkers die zich door goudwinning verrijken een deel van hun inkomsten middels lokale belasting storten in het districtsfonds, de tegenwaarde van 1 tot 3 gram goud op elk kilogram goud. De dc rekent op haar Districtsraad, die haar ondersteunt de vraagstukken in het district op te lossen. Pinas zij DLGP dankbaar te zijn, omdat zij daarin steun vindt veel voor het district te kunnen doen, Jammer dat de wetgeving achter op de ontwikkeling loopt. Brokopondo is in opmars.

Kracht decentralisatie
RO-directeur Vrede gelooft ook in de kracht van decentralisatie, loopt met DLGP mee naar de districten rondom hoogtepunten, zoals in Nickerie, Wanica, Saramacca, Sipaliwini en nu in Brokopondo. Vrede die uit de kringen van bestuursdienst komt, ziet een groot verschil tussen toen en nu. DLGP komt steeds terug naar het district voor uitleg, training, investeringen in capaciteitsverbetering en laat werken uitvoeren door de bestuursdienst. Vroeger kwamen aannemers via ministeries naar het district, vaak zonder te melden. De dc had geen enkele inbreng hierbij. En daar is nu een eind aan gekomen.

Dc Pinas, die zeer ingenomen is met de verworvenheden van en door decentralisatie kon niet nalaten om spontaan de directeur van het DLGP staande de openbare meeting te huldigen. De dc memoreerde de verdiensten en inspanningen van vijftien jaar die hebben geresulteerd in decentralisatie van alle tien districten, waardoor ze in staat zijn heel wat zaken zelf te doen voor de gemeenschap. Volgens de plaatselijke cultuur werd Ahmadali aangekleed met een Pangie en Laken, die de kroon op zijn werk moeten leggen. De ceremonie ging gepaard met het zingen van stichtelijke liederen. Ahmadali zegt aan Starnieuws het moment als dankbaar en emotioneel te hebben ervaren en wenst deze eer te delen met iedereen, met name zijn dream team, die de mission impossible hielp possible maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May