'Natin Nickerie moet in juiste context geplaatst worden'
14 May 2014, 14:00
foto
Minister Ashwin Adhin in De Nationale Assemblee.


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling blijft er bij dat hij niet heeft gesteld dat Natin Nickerie wordt opgedoekt. Er is nog een evaluatie gaande waaruit de te nemen maatregelen zal blijken. Hierbij zullen alle betrokkenen geraadpleegd worden. De minister vindt dat er woorden in zijn mond zijn gelegd en zaken uit hun verband zijn gehaald. De bewindsman benadrukt tegenover Starnieuws dat zaken in een context geplaatst moeten worden. "Als ik eenmaal een besluit heb genomen, krabbel ik niet terug. Dat is niet mijn stijl", legt hij uit.

In De Nationale Assemblee zei de bewindsman dat er een mismatch is tussen wat de markt vraagt en wat de onderwijsinstellingen afleveren. "Ook merken wij dat personen opgeleid worden voor een bepaalde studierichting terwijl de arbeidsmarkt verzadigd is. Er is een gebrek aan data van wat wij allemaal aan kader en specifieker nog beroepsprofielen op de markt nodig hebben". Het zogeheten Labor Market Information (LMI) ontbreekt. "Ook bevestigt de hedendaagse problematiek de noodzaak voor een nationaal kwalificatie raamwerk", merkte Adhin op.

US$ 15 miljoen beschikbaar
Een dergelijk raamwerk is van van groot belang voor zowel het beroepsonderwijs alsook het conventionele algemeen vormend onderwijs. Het gaat er hierbij om dat er een nationaal raamwerk van eindtermen en competenties wordt vastgesteld aan de hand van de nationale behoefte en dat deze steeds wordt geactualiseerd. De bewindsman heeft een werkgroep ingesteld kort nadat hij aantrad als minister. Deze werkgroep zal realiseren de Suriname National Trainings Authority. Deze autoriteit zal het nationaal kwalificatie raamwerk voor het beroepsonderwijs vaststellen, die te allen tijde aanwezig moet zijn evenals de LMI. In de voorbereidingsfase zullen vertegenwoordigers van verschillende ministeries, de vakbeweging en het bedrijfsleven betrokken worden in deze werkgroep.

De minister voerde aan dat decennialang is nagelaten het beroeps onderwijs prioriteit gegeven. "Internationaal is men veel verder en wij zijn blijven steken in de tijd. Het ministerie heeft middels lobbywerk in de afgelopen maanden zowel de Pan American Development Fund en de Islamic Development Bank achter zich gekregen en momenteel is 15 miljoen US dollar beschikbaar om de status van het beroepsonderwijs op te voeren. Als land in ontwikkeling moeten wij de skilled workers op kort termijn kunnen afleveren zodat wij de productie en investeringen lokaal kunnen faciliteren. Zo zullen wij onze jongeren de zekerheid kunnen geven voor job verschaffing op een kwalitatief niveau. Maar ook dat zij een bewuste keuze kunnen maken voor het beroepsonderwijs", zei Adhin.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May