Verpleegkundigen essentieel voor gedragsverandering patiënten
12 May 2014, 09:00
foto
Een verpleegkundige van nierdialysecentrum Diapura bezig met een patiënt.


Verpleegkundigen spelen een zeer belangrijke rol in de positieve gedragsverandering van patiënten. “Ons geheim? Compassie. We werken met liefde.” Dit zegt Letisia May, verpleegkundige bij het nierdialysecentrum Diapura te Commewijne, in het kader van Internationale Dag van de Verpleging.

Als dialyseverpleegkundige is May dagelijks bezig met patiënten bij wie nierfalen is geconstateerd, onder meer als gevolg van diabetes en hypertensie. Zij ervaart als grootste uitdaging het verbeteren van de kwaliteit van het leven van dialysepatiënten. “Als patiënten pas dialyseren, zijn ze heel erg ziek. Naarmate het proces vordert, knappen ze zienderogen op. Je ziet ze stralen. Ook de maatschappelijke en sociale leefomstandigheden verbeteren. Dát is een uitdaging voor mij. Onze patiënten worden niet beter, maar de kwaliteit van hun leven verbetert wél. Net als een plantje. Naarmate je het aandacht geeft, groeit en bloeit het,” vertelt May.

Gedragsverandering
De verpleegkundige stelt vast dat er een kleine groep is die zich steeds bewuster wordt van diens gezondheid, maar ziet dat het gros de ernst van het ziektebeeld nog steeds niet erkent. Het groeiende aantal patiënten is volgens haar zorgelijk. De dialysecentra kunnen de vraag haast niet aan. “Eigenlijk moeten we werken aan gedragsverandering. Vaker onze bloeddruk en suiker checken en werken aan onze leefstijl. Mensen moeten bewust gemaakt worden van hun leefstijl. Ze moeten proberen hun gezondheidsgedrag te verbeteren om zodoende ziekten te voorkomen,” zegt ze.

Vooral over de mensen in het binnenland maakt ze zich zorgen. Zij blijken een groep te zijn die grote risico’s loopt als het gaat om aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes. “Binnenlandbewoners hebben hun eigen leefstijl. Ze zijn ver van de stad en de noodzakelijke medische voorzieningen, ze hebben hun eigen cultuur, ze gaan vaak niet op tijd naar een arts, gebruiken hun eigen huismiddeltjes en ontdekken daardoor te laat als ze diabetes of hoge bloeddruk hebben. Bij ontdekking is er meestal al sprake van nierinsufficiëntie,” constateert May.

Landelijke voorlichting
De verpleegkundige is er daarom voorstander van om de voorlichting op te voeren, zeker ook in het binnenland. Alle districten zouden moeten worden meegenomen in een dergelijke voorlichtingscampagne. Daarbij vindt May het erg belangrijk dat er continuïteit is in de voorlichting. “Je moet niet vandaag beginnen en dan na drie maanden stoppen. Het moet structureel zijn,” vindt ze.

De primaire zorg is in dit verband onmisbaar: huisartsenpoli’s en zorginstellingen zijn enorm belangrijk als het gaat om voorlichting, wat op lange termijn tot positieve gedragsverandering kan leiden. Dat verpleegkundigen hierbij een grote bijdrage kunnen leveren, staat voor May als een paal boven water.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May