Dorpen Boven Suriname worden verbonden
09 May 2014, 10:00
foto
Het team bezig met plaatselijke oriëntatie. (Foto: DLGP)


Het commissariaat Sipaliwini, bestuursressort Boven Suriname, gaat onder supervisie van het projectbureau DLGP de looppaden en bruggen tussen Atjoni-New Aurora verbeteren. Zaterdag vindt de ondertekening van de contracten en het startsein van de werkzaamheden te Atjoni plaats. Dit project is onderdeel van het afronden van de capaciteitsversterking in het district Sipaliwini in het kader van de decentralisatie. Er zullen 21 bruggen gebouwd worden tussen Paamboko-Aurora en er zal een openbare markt te Apoera worden opgezet.

Voorafgaand aan het project heeft een team onder leiding van Martin Blenman van het projectbureau DLGP en het technisch team van het ministerie van Regionale Ontwikkeling zich in vier dagen in het gebied georiënteerd per boot en te voet. Zij hebben de locatie van de looppaden en bruggen met Global Positioning Systeem (GPS) in coördinaten vastgesteld. Op enkele locaties is in aanwezigheid van minister Stanley Betterson en districtscommissaris Naaltus Naana een krutu met de plaatselijke gemeenschap belegd.

DLGP komt niet aan de cultuur van de gemeenschappen en worden de looppaden die reeds ver in de geschiedenis door de plaatselijke bewoners zijn aangelegd verbeterd. Bomen worden ook niet onnodig omgehakt. Op aanwijzen van de gemeenschap worden de paden geëgaliseerd en geprofileerd, het wegdek op de juiste hoogte gebracht en aan weerszijden van watersleuven voorzien.

Training bestuursambtenaren
De bestuursambtenaren zijn door Prosur getraind om supervisie op de werkzaamheden uit te voeren. Hierbij zijn checklisten vervaardigd die zij dagelijks moeten bijhouden. Op basis hiervan zullen de declaraties van de aannemers worden goedgekeurd. Ook krijgt de bestuursdienst equipment om na de oplevering de paden te kunnen onderhouden.
Het traditioneel gezag is door dc Naana en DLGP in een gezamenlijke krutu geïnformeerd over het project. Zij zijn enorm blij met het project, maar willen in de toekomst bruggen waarover auto's kunnen rijden. Verder brachten zij het probleem van elektriciteit wederom onder de aandacht van de dc. Er zijn pamfletten vervaardigd die op strategische plaatsen in de dorpen geplaatst zijn en zal dezelfde info via de lokale radiostations in de lokale taal uitgezonden worden.

Dit project is aanbesteed en zijn vijf aannemers aangetrokken om deelprojecten uit te voeren. Een van de voorwaarden is dat de aannemers ook lokale krachten inzetten en wel voor zestig procent om de werkzaamheden uit te voeren. De werkzaamheden moeten eind augustus opgeleverd worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May