Advies Staatsraad dringende aanpassing wetgeving rond
08 May 2014, 00:00
foto


De Staatsraad heeft advies uitgebracht over de aanpassing van de ‘Wet Toezicht Kapitaalmarkt' en de 'Sanctiewet’. De ontwerpwetten moeten uiterlijk deze maand goedgekeurd zijn door De Nationale Assemblee, anders plaatst de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) Suriname op de zwarte lijst.

Suriname kreeg vorig jaar oktober een waarschuwing van de CFATF. Assembleelid Arthur Tjin A Tsoi (Nieuw Front/NPS) vroeg de aandacht voor deze kwestie, die dringende prioriteit heeft. Volgens het assembleelid hadden de aanpassingen allang moeten plaatsvinden. Indien Suriname net als buurland Guyana op de zwarte lijst komt, heeft dat enorme financieel-economische gevolgen voor het land. In de wetgeving moeten internationale standaarden opgenomen worden om het witwassen van gelden en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Starnieuws verneemt dat deze aanpassingen sinds medio vorig jaar zijn voorbereid. Door de perikelen op het ministerie van Financiën, waarbij minister Adelien Wijnerman haar functie ter beschikking heeft moeten stellen en het benoemen van de nieuwe minister enige tijd heeft geduurd, is deze zaak blijven liggen. In december heeft de raad van ministers de aanpassingen goedgekeurd. Nu de aanpassing van de wetten door de Staatsraad zijn afgerond, moeten deze door president Desi Bouterse worden aangeboden aan het parlement. Er is weinig tijd om de wetten te behandelen en goed te keuren. Vandaag om 10.00 uur gaat De Nationale Assemblee verder met de behandeling van de begroting. De regering komt aan het woord en zal vragen beantwoorden die in de eerste ronde zijn gesteld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May