Nimos: REDD+ instrument voor duurzame ontwikkeling
08 May 2014, 03:00
foto
Vertegenwoordigers van de Mayor Groups Collective in vergadering. (Foto: Nimos)


Het Nimos heeft met de bijeenkomst van vertegenwoordigers van de Major Groups Collective in het Lallarookh complex, inhoud gegeven aan dit initiatief. Op de bijeenkomst is een inleiding gegeven over REDD+ en de plannen die Suriname tot dusver heeft geformuleerd, en door de Wereldbank goedgekeurd zijn in 2013.

De Major Groups is de naamgeving voor een wereldwijd initiatief dat tot stand gekomen is in 1992 op de VN conferentie over Milieu en Ontwikkeling. Dit gebeurde na de realisatie dat overheden alleen geen duurzame ontwikkeling zullen bereiken, maar effectieve partnerschappen nodig hebben met alle groepen uit de samenleving, zegt het Nimos.

Eerste stap gezet
Het Nimos ziet binnen het nationaal REDD+ proces een serieuze rol weggelegd voor Surinaamse Major Groups. REDD+ wordt daarbij gezien als instrument voor duurzame ontwikkeling – waarbij duurzaam gebruik van het bos, belangen van inheemse en marron gemeenschappen en anderen, en economische ontwikkeling hand in hand moeten gaan.

Cedric Nelom, directeur van het Nimos en projectmanager van REDD+ in Suriname zegt dat REDD+ een prima uitgangspunt is om het Major Groups Collective in Suriname op gang te krijgen. “We hopen dat deze eerste stap gevolg krijgt zodat we in de toekomst een platform hebben die zijn stem kan laten gelden rondom vraagstukken over duurzame ontwikkeling. De eerste focus is nu om het bredere belang van REDD+ over te brengen aan de mensen.”

Op 14 en 15 mei zal er een tweedaagse internationale conferentie over REDD+ georganiseerd worden, waarbij andere landen met vergelijkbare bosomstandigheden als Suriname, hun ervaringen delen over de verschillende aspecten van REDD+ en hoe deze kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May