Adhin wil grote inhaalslag in structuur onderwijs binnenland
06 May 2014, 10:00
foto
Minister Ashwin Adhin


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling wil zich inzetten om een structureel onderwijsplan voor het binnenland uit te voeren. Het gaat in de eerste plaats niet zozeer om de inhoud van het onderwijs, maar om de mogelijkheden en voorwaarden die nodig zijn structureel onderwijs in het binnenland mogelijk te maken.

Het binnenland met zijn vele problemen was maandag bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling een steeds terugkerend onderwerp. Alle sprekers, vooral parlementariërs uit de binnenlandse gebieden, omschreven de erbarmelijke situatie van het onderwijs. “Het is een gebed zonder einde”, vatte Marinus Bee (A Combinatie/Abop), het geklaag en hulpgeroep van zijn collega’s samen.

Structureel beleid
Adhin zegt aan Starnieuws dat er niet echt een evaluatie nodig is, zoals in het parlement is gevraagd, maar dat er gewoon structureel beleid uitgevoerd moet worden. Hij deelt mee bij zijn aantreden vorig jaar, tal van beleidsdocumenten met goede plannen voor het binnenland, te hebben aangetroffen. “Ik wil geen schuldvraag oproepen, maar het is gewoon dat de plannen uitgevoerd moeten worden”, zegt Adhin. In de begroting die nu in behandeling is, zijn volgens hem veel meer middelen vrijgemaakt voor iets te kunnen doen aan de structuur van het onderwijs in het binnenland. Waar Adhin vooral de voorkeur aan geeft, zijn de bouw van voldoende scholen, bevoegde leerkrachten, dienstwoningen voor leerkrachten en een structureel plan, waarbij niet vanuit Paramaribo maar op locatie, de verstrekking van materiaal plaatsvindt.

Het uitvoeren van een structureel plan hoeft geen probleem te zijn als de middelen aanwezig zijn. Echter zijn er andere barrières die de uitvoering daarvan kunnen bemoeilijken. Enkele daarvan zijn het vinden van leerkrachten die zich voor langere tijd willen vestigen in het binnenland, goed transport, distributie en andere randvoorwaarden. De bewindsman zegt tijdens de bespreking van zijn ministerie met enkele directe voorstellen te zullen komen. Voor wat betreft de bouw van scholen is er al een aanvang mee gemaakt.
Adhin zegt dat het de bedoeling is dat het Bureau Onderwijs Binnenland wordt opgedoekt. “Dat was allang de bedoeling. We moeten gaan naar een meer plaatselijke coördinatie. Daar zal hard aan worden gewerkt", geeft de minister een schot voor de boeg.
Advertenties