Federatie hoopt dat herdenking einde WOII traditie blijft
05 May 2014, 22:00
foto
Oudstrijders brengen een eregroet bij de herdenking einde Tweede Wereldoorlog. (Foto: Raoul Lith)


De Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen is bijzonder blij dat de Surinaamse regering, de traditie van het herdenken van het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog heeft overgenomen. “Het is prijzenswaardig! Als we niet meer in leven zijn hopen wij dat het zal continueren”, zegt Fred van Russel, voorzitter van de Federatie aan Starnieuws. Verschillende organisaties hebben vandaag kransen gelegd bij het Monument der Gevallenen aan de Waterkant.

Onder begeleiding van de militaire kapel hebben de aanwezigen de volksliederen van Suriname en Nederland gezongen. Rond het monument zijn de vlaggen halfstok gehesen. “Na de kranslegging volgt er een zeer plechtig moment. The Last Post wordt geblazen”, geeft kapitein Faried Ilahibaks van het Nationaal Leger aan. “Aan alle aanwezige militaire wordt verzocht een eregroet uit te brengen als blijk van waardering voor een ieder die zijn leven heeft gegeven tijdens die moeilijke periode”.

Strijd geleverd
Aanvankelijk was het de bedoeling dat president Bouterse zelf een krans zou leggen ter herinnering aan de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. “Vanwege drukke werkzaamheden kon de president niet aanwezig zijn”, zegt Ilahibaks. Hij geeft aan dat districtscommissaris Mohamad Kasto van Paramaribo Noordoost namens de Staat een krans heeft gelegd. Bevelhebber Ronni Benschop was de vertegenwoordiger van het ministerie van Defensie en het Nationaal Leger tijdens deze plechtigheden. Ook Ernst Noorman de zaakgelastigde van de Nederlandse Ambassade was aanwezig.

Van Russel zegt dat jongeren nog niet beseffen hoe groot de bijdrage van Suriname was tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorlog eindigde 69 jaar geleden. “We hebben veel strijd geleverd. Weliswaar maakten we toen nog deel uit van Nederland. Maar het zijn Surinamers die mee hebben geholpen vrede en rust te brengen in de wereld”, zegt Van Russel. Hij is van mening dat deze manschappen die hun leven hebben gegeven, nooit vergeten mogen worden.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May