Arbeiders moeten verantwoordelijkheden nakomen
01 May 2014, 12:00
foto
Errol Snijders


Arbeiders moeten ervoor zorgen dat de bundeling voortgaat. Als belangrijke schakel in het economisch gebeuren moeten arbeiders hun plichten en verantwoordelijkheden nakomen. Zo luidt de 1mei-boodschap van Errol Snijders, voorzitter van de AVVS ‘De Moederbond’.

Hij wijst erop dat de arbeiders en daarmee ook de vakbeweging altijd achter de feiten aanholt. “Pas als de prijzen zijn gestegen, gaan wij praten.” Ontevreden is de vakbondsleider niet als hij terugblikt op de afgelopen drie en een half jaar. “Het zijn geen slechte jaren geweest voor de arbeid, de vakbond blijft praten om het beste eruit te halen voor de arbeiders.” Hij constateert dat er een zekere mate van werkgelegenheid is gecreëerd, maar “het blijft noodzakelijk dat de arbeider zich gaat scholen.”

Snijders stelt dat geen enkele vakbond sterk is zonder de bijdrage van de arbeiders. Over de eenheid binnen de vakbeweging zegt hij dat zolang alle vakbondsleiders de belangenbehartiging van de arbeiders als prioriteit hebben, de eenheid daar is. “Zolang we leven moeten we streven naar het beste. Er zullen altijd verschillen van mening zijn, verschillen in visies en verschillen in benadering. Dat is over de hele wereld zo.” Een goed voorbeeld van eenheid noemt hij besluiten die in Tripartiet verband worden genomen. Hij wijst erop dat er ook binnen dit overleg verschillende oogpunten zijn, maar dat het uiteindelijk toch lukt om een gezamenlijk standpunt in het groter belang van de arbeiders te nemen.

De doorgewinterde vakbondsleider zegt dat de hedendaagse arbeider niet bereid is om strijd te leveren. “En dat maakt het verschil.” Anders was het in de jaren ’60 en ’70, de vakbeweging was toen in zijn glorieperiode met een sterke arbeidersveld. “Nu heeft de arbeider een ‘laissez-faire’ (laat maar gaan) houding.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May