Reyna Frijde, de nieuwe damesschaakkampioen
01 May 2014, 14:00
Reyna Frijde

Reyna Frijde is damesschaakkampioen van Suriname geworden. Frijde die clubgenoot Rosangela dos Ramos heeft onttroond, eindigde na negen zware rondes met 6.5 punten op de eerste plaats. Dos Ramos verloor de laatste ronde woensdag tegen Anviti Adhin en heeft daardoor haar titelprolongatie misgelopen.

Het damesschaakkampioenschap is door de Surinaamse Schaakbond georganiseerd van 11 tot en met 30 april. Om deel te nemen aan dit toernooi was er een kwalificatietoernooi gehouden. Uit dat toernooi zijn er vijf dames gekwalificeerd, die zich toen hebben aangesloten bij de top vijf dames van het vorige jaar. Voor de titel hebben in totaal 10 dames in een Round-robin toernooi gestreden.

Het trio Rosangela dos Ramos, Tesora Ooft en Reyna Frijde van de schaakvereniging Het Jonge Paard maakten in de laatste ronde theoretisch kans op de felbegeerde titel. Ooft die de laatste ronde reeds op een eerder tijdstip had ingehaald, speelde remise tegen Atishya Malgie en kwam daardoor op 6 punten. De spanning in de laatste ronde bleef stijgen toen Frijde haar wedstrijd van Tanuja Pahladsingh won. Alle ogen waren gericht op de wedstrijd tussen de talentvolle Anviti Adhin en Rosangela Dos Ramos. Dos Ramos moest na langer dan vijf uren gespeeld te hebben, haar meerdere erkennen in de jonge Adhin.

Dit toernooi geldt net als het damesschaakkampioenschap van het vorige jaar als kwalificatie voor de Schaakolympiade die later dit jaar in Tromso, Noorwegen gehouden zal worden. Ondanks Frijde vorig jaar niet heeft geparticipeerd aan het toernooi is zij dankzij haar kampioenschap rechtstreeks geplaatst voor de eindselectie. De Schaakbond heeft als regel dat de kampioen van het jaar 2014 en de persoon die de meeste grand-prix punten scoort tijdens de twee toernooien, zich rechtstreeks plaatsen voor de eindselectie. Tesora Ooft die zowel dit jaar als vorig jaar op de tweede plek eindigde plaatst zich met de meeste grand-prix punten als tweede persoon. De zes volgende personen met de hoogste grand-prix punten zullen in een selectietoernooi strijden voor de 3 laatste plekken in de Olympiadeselectie.