Verbeterplan voor zorg binnenlands kind met beperking
29 Apr 2014, 04:00
foto


Deskundigen van het revalidatiecentrum, het Medisch Opvoedkundig Bureau en de Anniecrèche zullen van 29 april tot 2 mei kinderen met een beperking in Pikinslee onderzoeken, testen en behandelen en de ouders adviseren en instrueren. Marian Macknack-van Kats, gepensioneerd arts, stuurt het team aan. De missie is een initiatief van de Medische Zending (MZ) die zich actiever wil inzetten voor gezinnen in het binnenland met een kind met een beperking.

Pasensie, een logeeraccommodatie in Pikinslee, verzorgt het verblijf en financieel wordt de missie mogelijk gemaakt door het Grietjebiefonds. Zij zullen ook de benodigde aanpassingen en hulpmiddelen voor de kinderen betalen. De ervaringen van de ouders en de behandelaars, zal de Medische Zending meenemen in het verbeterplan voor de begeleiding van deze gezinnen. Hierover praat de organisatie op 12 mei verder; dan worden alle bevindingen gepresenteerd en vindt afstemming plaats over het vervolg, meldt de MZ.

Vanaf januari voerde een extern adviseur gesprekken met de ouders van 28 kinderen met een beperking in Brownsweg en een deel van Boven Suriname. Ook andere ervaringsdeskundigen, zoals gezagsdragers, schoolhoofden en artsen en gezondheidsassistenten van de MZ werden ondervraagd. Daarnaast vonden er gesprekken plaats met organisaties in de stad die hulp en begeleiding bieden aan gezinnen met een kind met een beperking. Tot slot werd de huidige manier van werken van de MZ onder de loep genomen.

De ondervraagden gaven unaniem aan dat de afstand naar de stad en het financiële plaatje, de gezinnen belemmeren om gebruik te maken van behandel- en begeleidingsmogelijkheden, zegt de MZ. Verder bleek dat de ouders behoefte hebben aan uitleg en informatie en willen weten wat hun kind nodig heeft om zich te ontwikkelen. Van de gescreende kinderen in de schoolleeftijd, bleek 68% ook niet naar school te gaan. Een groot deel van de ouders geeft aan dat zij hun kind met een beperking, wel naar school zouden willen sturen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May