Zoelen kampt al zes maanden met watertekort
26 Apr 2014, 22:00
foto
Een bewoner van Zoelen bezig zijn emmer te vullen. (Foto: ASP)


Plantage Zoelen in Commewijne wordt al zes maanden geteisterd door watertekort. ''Plotseling kwam er geen water meer uit de kraan en werden we afhankelijk van de regen. Wij moeten nu water helemaal in Paramaribo kopen, maar de dienst Watervoorziening speelt het klaar om het water pas na drie weken te brengen voor ons'', vertelt een van de buurtbewoners Tanja Kwasi.

Af en toe komt er water uit de pijpleidingen aan de hoofdweg. De bewoners van Zoelen die vooral in de binnenwegen wonen, snellen dan naar de hoofdweg met emmers om water te vullen. Vaak ontstaat er zelfs een rij, vooral in de avonduren, vertelt een andere buurtbewoner Sita Ramratti. Het hele gebied heeft grote behoefte aan water, omdat er vooral aan visserij wordt gedaan. De vis, vooral de warme vis en de welbekende trie wordt dan opgedroogd in de zon. Hierbij is het van belang dat de omgeving vooral netjes wordt gehouden. ''Wij redden het soms wel met regenwater, maar zo vaak regent het weer niet. Wij willen dat er een oplossing komt voor het probleem'', stelt Kwasi.

Vraag gestegen
In een reactie zegt het afdelingshoofd van de dienstwatervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, Marlon Oosterling, dat door werkzaamheden van het aannemingsbedrijf Baitali aan de Oost-West Verbinding, er een tekort aan water is ontstaan. ''Baitali heeft ook water nodig om de buizen te drukken en door te spoelen, vandaar dat er op een gegeven moment een probleem met water is ontstaan'', legt hij uit. De personen die een tekort hebben aan water en dit kopen in Paramaribo, worden van water voorzien middels diverse trucks. Het water wordt dan op Poelepantje gevuld. Oosterling deelt mee dat de vraag naar water in Paramaribo ook zwaar is gestegen en zelfs particulieren met watertrucks water komen halen op Poelepantje, waardoor er vaak een drukte ontstaat. Ook files worden er dan op een gegeven moment gevormd op de weg.

''U moet begrijpen, wanneer een truck daar vroeg in de ochtend aankomt, deze pas tegen elf uur vertrekt vanuit de stad richting Commewijne''. Volgens Oosterling kan het hooguit een week duren voor het bestelde water wordt geleverd. ''Drie weken kan niet''. Volgens hem komen niet veel mensen uit Commewijne water kopen bij de dienst Watervoorziening. Ook benadrukt hij dat bewoners van Commewijne niet speciaal hoeven af te reizen naar Paramaribo, maar dat de betalingen kunnen geschieden in Meerzorg bij het politiebureau. Het afdelingshoofd zegt dat er naar een structurele oplossing wordt gezocht voor het waterprobleem in Commewijne. Volgens hem geeft de regering veel middelen uit voor dit probleem.

ASP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May