Randjietsingh: Einde dwaling minister Hok niet in zicht
23 Apr 2014, 06:00
foto
Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh


De Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh vindt dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen openheid moet geven over het verstrekken van concessies die rechtens toekomen aan de Amerikaanse multinational Newmont. Suriname heeft een overeenkomst gesloten voor het opzetten van een goudmijn in Oost-Suriname. Newmont moet nog een formeel besluit nemen hierover. In dit project zal de republiek Suriname 25% aandeel hebben.

Randjietsingh vindt dat door handelingen van Hok, de Surinaamse positie wordt verzwakt. De bewindsman heeft publiekelijk toegegeven dat het uitgeven van mijnbouwrechten niet juist is geweest en sprak van een ambtelijke dwaling. De politicus zegt aan Starnieuws dat president Desi Bouterse Hok heeft gehandhaafd, ondanks de misstanden. Golden Star had enkele goudexploratie rechten in het Saramacca-gebied, waar er grote hoeveelheden goud liggen. De regering gaf op een bepaald moment te kennen dat Newmont (die de belangen van Golden Star heeft overgenomen), die rechten terug moest geven aan de Staat, zodat deze ze aan derden kond uitgeven. Uiteindelijk werd toch besloten, dat de rechten van Newmont valide zijn en dus mogen worden behouden.

Verwerpelijk
"Wij hebben informatie dat Natuurlijke Hulpbronnen de rechten van Newmont, aan een onbekende Surinaamse maatschappij, geheten Tranquillo NV, in of omstreeks februari 2013 heeft verstrekt. Dit ondanks het besluit over de geldigheid van het recht van Newmont", stelt Randjietsingh. Deze tweede
uitgifte van een mijnbouwrecht in hetzelfde gebied is in strijd met de wet, meent de politicus. "Het levert een zeer verwerpelijke daad op. Het vertrouwen in onze rechtsorde wordt daardoor geschaad. Burgers moeten kunnen afgaan op bindende regels. Gebondenheid van ministers cq de regering aan zulke regels is ook duidelijk. Deze norm is een conditio sine qua non voor de ontwikkeling van een geciviliseerde samenleving. De regering zit in geval van zo een tweede uitgifte goed fout. Niet naleven van afspraken kan grote juridische gevolgen hebben voor het volk, want die betaalt het uiteindelijk", betoogt Randjietsingh.

Het feit dat grote investeringen nodig zijn voor een tijdige exploratie naar en exploitatie van goud in dit gebied, maakt het zeer aannemelijk volgens Randjietsingh dat mogelijkheid zal worden geboden aan Tranquillo NV, om dit recht eenvoudig aan een derde door te verkopen, als dat nog niet is gebeurd. Enkelingen -we kunnen raden wie die zijn- zullen dan, in de gelegenheid zijn gesteld om vele miljoenen US dollars te kunnen maken binnen korte tijd en zonder enige inspanning. De verliezer in dat geval zal wederom het volk zijn en de lijst van schandalen in het land zal dan ook zijn uitgebreid, vindt de politicus. Hij wil dat dit soort zaken worden afgestraft. Hij merkt op dat Suriname enorme verplichtingen op zich genomen heeft door de contracten die de regering aangegaan is in deze sector. De Nieuw Front fractieleider stelt aan de kaak dat mijnbouwrechten in de speculatieve sfeer wordt uitgegeven. Volgens hem blijft minister Hok dwalen, waarbij het volk het nakijken heeft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May