Adhin: Naschoolse opvang nieuwe stijl heeft meer impact
12 Apr 2014, 16:00
foto
Minister Ashwin Adhin (2e van links) bij de launch van het project 'Naschoolse opvang nieuwe stijl'.


Ruim 70.000 leerlingen profiteren van de naschoolse opvang. Het project dat in een nieuw jasje gegoten wordt, zal naast opvang en voeding veel meer impact hebben op de scholieren. De lessen die geleerd zijn, zullen meegenomen worden in 'Naschoolse opvang nieuwe stijl'. Dit zei minister Ashwin Adhin vrijdag bij de launch. Het project naschoolse opvang werd in 2012 geïntroduceerd. Na de Paasvakantie gaat het project in een gewijzigde vorm van start.

“Investeren in jongeren betekent garanties geven voor een goede toekomst, die perspectieven biedt en hen de kans geeft zich verder te ontplooien als voorwaarde voor goede en gezonde ontwikkeling voor land en volk”. Dit zei raadsadviseur Errol Alibux, die president Desi Bouterse vertegenwoordigde. Alle jongeren moeten volgens hem gelijke kansen krijgen, ongeacht milieu, afkomst en cultuur. De begeleiding hierbij is erg belangrijk, benadrukte Alibux. Bij de nieuwe opzet van het project is het bijbrengen van waarden, normen, saamhorigheid en het stimuleren van creativiteit en talent in werking treden volgens Alibux.

Twee thema's
De naschoolse opvang is teruggebracht naar twee thema’s, zegt Adhin aan Starnieuws. Het eerste thema is onderwijs inhoudelijk de differentiatie van kinderen, die apart in groepen of individueel opdrachten krijgen. Zo wordt het maximale uit het kind gehaald. Het tweede thema is talentidentificatie en ontwikkeling, waarbij activiteiten worden georganiseerd om de talenten van kinderen te identificeren en verder te helpen ontwikkelen. “In mijn visie moet het onderwijs het maximale uit het potentieel van het kind halen. Het kind moet ook voorbereid worden op maatschappelijke dienstbaarheid”, stelt Adhin. Hij vindt dat onderwijs moet voldoen aan de eisen van de maatschappij. Het project naschoolse opvang moet hierbij helpen.

De problemen die zich eerder voordeden zullen met de nieuwe opzet tot het verleden behoren, geeft de minister aan. “Leerkrachten die tussen acht en één lesgeven, zullen minimaal ingezet worden. Er zijn voldoende leerkrachten die niet genoeg uren maken, die gaan in de na-uren werken”, antwoordt Adhin op een vraag. Over de achterstallige betalingen is er volgens Adhin goede afspraken gemaakt met zijn collega Andy Rusland van Financiën.
Ook de administratieve mankementen worden verholpen door het Bureau Naschoolse Opvang en Begeleiding die geïnstalleerd wordt op het ministerie.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May