Protest tegen procedure begrotingsbehandeling
12 Apr 2014, 06:00
foto


Het Nieuw Front is er verontwaardigd over dat assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de openbare vergadering voor de behandeling van de begroting 2014 heeft uitgeschreven voor maandag. Dit gebeurde vrijdag, terwijl er geen eindverslagen zijn uitgebracht over de begrotingen van de ministeries. Fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zegt aan Starnieuws dat alle regels worden overtreden. Fractiegenoot Asiskumar Gajadien heeft bij Simons protest aangetekend.

Gajadien zegt in een schrijven aan Simons dat de vaste commissies van Natuurlijke Hulpbronnen en Financiën nog bijeen moesten komen. Hij haalt de besluiten aan die tijdens de huishoudelijke vergadering van 14 januari zijn genomen. Het assembleelid merkt op dat toen is afgesproken dat de commissie nog een gesprek zou hebben met minister Andy Rusland van Financiën. Er is informatie gevraagd die nog steeds niet is ontvangen.

Regels vertrappen
Ook met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zou er een onderhoud komen. Er zou informatie worden opgevraagd bij deze bewindsman. Gajadien benadrukt dat de begrotingen van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen niet besproken zijn in de huishoudelijke vergadering. Het bevreemdt hem dat Simons vrijdag overgegaan is tot het uitschrijven van de openbare vergadering voor maandag 9 uur. Gajadien vindt dat niet begonnen kan worden met de openbare vergadering zolang het parlement zich niet heeft uitgesproken over de wetsontwerpen en de preadviezen zijn verheven tot eindverslag.

Randjietsingh meent dat de begrotingsbehandeling duidelijk als een formaliteit wordt gezien. "De assemblee wordt niet eens serieus genomen. Zaken worden gewoon doorgedrukt. We kunnen praten hoeveel we willen, niks helpt. Zo erg was het nog nooit geweest in het parlement", stelt de politicus. Hij vindt dat de volksvertegenwoordiging behoorlijk te kijk wordt gezet door de gang van zaken. Ook klaagt Randjietsingh over de beperkte spreektijd. "Elk lid heeft maar een uur om in drie ronden zeventien ministeries te behandelen", merkt de politicus op.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May