Regering zal achterstallige betalingen ziekenhuizen inlopen
09 Apr 2014, 14:00
foto
Manodj Hindori, voorzitter Nationale Ziekenhuis Raad.


Patiënten van Staatsziekenfonds (SZF) hoeven per 10 april niet bij te betalen aan de ziekenhuizen. De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft deze aangekondigde maatregel aangehouden. Er wordt druk overleg gevoerd tussen de NZR en de regering over de precaire financiële situatie waarin de ziekenhuizen zijn beland door het wegvallen van de suppletie van de overheid.

Manodj Hindori, voorzitter van de NZR, deelt mee dat maandag en woensdag overleg is gevoerd met vicepresident Robert Ameerali. Nagegaan is welke openstaande rekeningen van de verschillende ministeries nog steeds niet betaald zijn aan de ziekenhuizen. Maandag was ook minister Andy Rusland van Financiën aanwezig. De ziekenhuizen hebben hun openstaande rekeningen overgelegd, waarna toegezegd is dat er haast gemaakt zal worden met de uitbetalingen. De regeringsautoriteiten hebben aangegeven dat de ziekenhuizen begin volgende week de stortingen op hun rekeningen tegemoet kunnen zien.

Afrekeningen SZF
Over de betalingsachterstand van het Staatsziekenfonds (SZF) aan de ziekenhuizen is afgesproken dat het ministerie van Financiën de afrekeningen over de periode oktober t/m december 2013 rechtstreeks zal voldoen aan de ziekenhuizen. In een later stadium zullen de achterstanden van dit jaar worden ingelopen.

Over het optrekken van het ligdagtarief van de on- en minvermogende patiënten van het ministerie van Sociale Zaken kon nog niet veel worden gezegd door de regering. Het huidige tarief is ver beneden het tarief van de Basisgezondheidszorg waardoor er structurele financieringsproblemen ontstaan in de ziekenhuizen.

Structurele maatregelen
Hindori zegt dat de NZR blij is dat de vice president en de minister van Financiën zich inzetten om de financiële situatie van de ziekenhuizen te verbeteren. Daarom is besloten om de maatregel om SZF-patiënten per 10 april te laten bijbetalen voor opname in het ziekenhuis aan te houden. Aan de hand van de ontvangen bedragen zullen de ziekenhuizen zich volgende week verder beraden over hun financiële positie.

De NZR heeft bij de regering er op aangedrongen om structurele maatregelen te treffen om het wegvallen van de maandelijkse suppleties op te vangen. De NZR maakt zich grote zorgen dat de regering enerzijds de suppleties aan de ziekenhuizen heeft geschrapt, maar aan de andere kant onvoldoende maatregelen heeft getroffen om de dekking van de onkosten van de ziekenhuizen te kunnen garanderen. De NZR wil met de regeringsautoriteiten werken aan duurzame oplossingen, zodat ziekenhuizen niet iedere eind van de maand voor problemen staan om aan hun verplichtingen jegens patiënten, personeel en leveranciers te voldoen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May