Studie Ilaco over wateroverlast Gangaram Pandayweg
30 Mar 2014, 07:00
foto
Vertegenwoordigers van Staatsolie en buurtbewoners volgen de presentatie van Ilaco. (Foto: BIC Saramacca)


Het ingenieursbureau Ilaco heeft in opdracht van het districtscommissariaat Saramacca een studie verricht over wateroverlast. De bewoners van de Gangaram Pandayweg, in het district Saramacca, hebben al geruime tijd last hiervan. Ilaco heeft voor deze bewoners een presentatie gehouden.

Al jaren worden de buurtbewoners geconfronteerd met wateroverlast. Bij springvloed stroomt de Saramaccarivier over en bij zware regenval kan het water van de nabij gelegen zwamp niet afgevoerd worden. Hierdoor loopt het bewoonde gebied onder water en lijden de bewoners schade aan hun landbouwproducten, vee en huisraad. Ook Staatsolie ondervindt de nadelen en besloot de studie te financieren, zodat er een duurzame oplossing gebracht kan worden in dit probleem.

Noodoplossingen
De directeur van Ilaco, Ravi Patandin, heeft de verschillende oorzaken van de wateroverlast aangekaart. Deze zijn: te lage dammen, slecht werkende klepduikers, dichtgegroeide kanalen en slechte waterbeheersing bij verwaarloosde percelen. Patadin gaf een aantal korte termijn oplossingen aan, zoals het ophogen van bermen, het op peil houden van de dammen tegen rivierwater, verbetering van de Gangaram Pandayweg, van een ontsluitingsweg tot een productieweg. Ook moet het waterbeheer in de zwamp verbeterd worden door nieuwe wegstroomvoorzieningen naar de rivier te creëren.

Verschillende bewoners merkten op dat de wateroverlast ontstond nadat Staatsolie de operaties in het gebied begon. Bruggen bij de Gangaram Pandayweg werden vervangen door te kleine duikers met alle gevolgen van dien voor de ontwatering. De bewoners waren over het algemeen eens met het voorstel van Ilaco om nu eerst noodoplossingen uit te voeren en vervolgens nader onderzoek te doen voor een structurele oplossing.
Directielid Wim Dwarkasingh van Staatsolie beloofde het eindrapport van Ilaco te bestuderen en samen met Ramdhani de mogelijkheden tot verbetering te bekijken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May