2013 goed jaar voor De Surinaamsche Bank
29 Mar 2014, 00:00
foto


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft wederom een goed jaar achter de rug. De bank heeft met succes ingespeeld op de economische groei in 2013, meldt DSB-directeur Sigmund Proeve. De bank gaat het komend jaar haar diensten verder uitbreiden en werken aan de bescherming van haar klanten. De bank voorziet nog meer groei. Dit deelde Proeve mee op een persconferentie bij de bank over het jaarverslag van 2013.

Er is een bedrijfsresultaat van SRD 72 miljoen gerealiseerd. Na belastingen boekt de bank een winst van SRD 46,352 miljoen. Een toename van 19 procent ten opzichte van het vorig jaar. Proeve deelde mee dat op de algemene vergadering besloten is dat één derde deel daarvan uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. De rest wordt toegevoegd aan het vermogen van de bank.

Groei kredietverlening
De bank heeft op enkele gebieden een groei doorgemaakt. De grootste groei zat in de kredietverlening. De kredietportefeuille is met 28 procent toegenomen. Een groot deel was bestemd voor de productiesector, maar de groeispurt komt vooral door de handel, de grootschalige infrastructurele werken zoals wegen- en bruggenbouw van de overheid en het financieren van bedrijven die betrokken zijn bij de opzet van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie.

Proeve deelde mee dat het kantorennetwerk verder uitgebreid zal worden. Hoewel er vorig jaar een aantal nieuwe kantoren in gebruik is genomen, is dit niet genoeg gebleken om de groeiende clientèle op te vangen. Er zal ook gewerkt worden aan de dienstverlening. "We zijn er nog niet, we laten nog steken vallen, maar er wordt hard aan gewerkt", beloofde Proeve.

Klanten beter beschermen
De DSB gaat ook meer stoppen in de bescherming van haar klanten. Cliënten hebben veel last ondervonden van de 'elektronische' criminaliteit. Er zijn wel veiligheidsvoorschriften, maar niet iedereen houdt zich eraan mekte Proeve op. "Je pinpas en je pincode zijn van jou. Die laat je niet slingeren en een pincode schrijf je niet op je pinpas of je portemonnee." Klanten die internetbankieren, halen ook hun 'i-signer' pakket niet op. Dat is een extra beveiliging bij het bankieren via internet. Sommige mensen slaan ook geen acht op de sms alerts, een dienst van de bank die de klant een 'reminder' geeft van een pin activiteit. "Sommige mensen slaan helemaal geen acht op die sms terwijl ze niet eens een transactie hebben gepleegd."

Proeve deelde mee dat er meer bekendheid zal worden gegeven aan de klanten over de beschermingsmogelijkheden. Hij is onder de indruk van de geboekte resultaten van de politie bij het bestrijden van 'cyber crime'. De bank heeft nog meer plannen. In 2015 bestaat de bank 150 jaar. Er zijn plannen om DSB in het buitenland te positioneren. De locatie is nog niet bekend.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May