Unesco-award om kwaliteit handicraft te bevorderen
27 Mar 2014, 00:00
foto
Margretha Moesnadi, Bianca-Betrouw Kenswie en Regina Chin. (Foto: René Gompers)


Bianca-Betrouw Kenswiel, Margretha Moesnadi en Regina Chin gaan namens Suriname meedingen naar de Unesco Award of Excellence for Handicrafts. Deze vorm van competitie wordt sinds 2001 wereldwijd tweejaarlijks gehouden. Deze activiteit wordt voor de tweede keer in het Caribisch gebied gehouden.

De competitie is bedoeld om de kwaliteit van handicraft te verhogen en om de kunstenaars te stimuleren om met de producten cultuur en traditie uit te dragen. De werken moeten sociaal- en milieuvriendelijk vervaardigd zijn. Ze moeten niet 'over de ruggen' van bepaalde groepen en ten koste van de natuur gemaakt en verkocht worden. Dit project is in Azië begonnen, is later overgenomen door Afrika en wordt sinds 2012 in het Caribisch gebied gehouden.

De werken zijn door een jury aan de hand van strenge voorwaarden beoordeeld. Gelet werd op onder andere originaliteit, kwaliteit, ontwerp, productiemethode. Het product moet ook verkoopbaar zijn op de internationale markt. Uit negen kandidaten zijn Kenswiel, Moesnadi en Chin met vlag en wimpel doorgekomen. Kenswiel en Chin vervaardigen sieraden en bijouterieën, terwijl Moesnadi doet aan decor design met batik.
Carla Esschendal en Roland Wong hebben ook indruk gemaakt op de jury. Echter moeten ze nog wat doen aan hun werk om mee te kunnen doen aan de wedstrijd. "Hopelijk kunnen wij dan met vijf kunstenaars meedoen", zegt Saskia Clenem, coördinator van het project in Suriname. "De geselecteerde werken worden naar Curaçao gestuurd voor de finale selectie. Het resultaat wordt na juli bekendgemaakt."

De Unesco ziet de craftsector als een belangrijk instrument om armoede tegen te gaan. De handicrafts kunnen belangrijke bijdragen leveren aan de economie en toerismesector.
De winnaars van de competitie worden getraind in kwaliteitsverhoging, netwerken en marketing. Zij krijgen ook de mogelijkheid om op uitnodiging mee te doen aan internationale beurzen. De kosten worden gedekt door de Unesco. Suriname heeft het goed gedaan de vorige keer. Kenswiel doet voor de tweede keer mee. In 2012 heeft zij met haar sieraden van hout en andere natuurproducten een award binnengehaald. Lydia Ezechiels heeft een eervolle vermelding gekregen.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May