Barbados wil verplichte doodstraf afschaffen
26 Mar 2014, 16:00
foto


De regering van Barbados is van plan om de verplichte doodstraf voor moord af te schaffen. Procureur-generaal Adriel Brathwaite zegt dat hij sterke tegenstand tegen het plan verwacht. Velen op het Caribisch eiland vinden de doodstraf een gepaste straf.

Ondanks de doodstraf in de wet van het eiland voorkomt, is het sinds 1984 niet meer uitgevoerd. Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties vinden de bepaling te hard en in strijd met het internationaal recht. Brathwaite stelt dat de regering de bevolking zal betrekken bij een groot publiek debat voordat het voorstel wordt ingediend in het parlement.

“In het algemeen vindt Barbadianen dat als je een keer een moord hebt gepleegd, je ook moet sterven. Anders wordt het als één van hun familieleden is betrokken bij de moord,” legt de procureur-generaal uit. “Ik weet dat het een strijd wordt, maar .... ik denk dat het beter is het land.”

De meeste Engelssprekende landen in het Caribisch Gebied hebben de doodstraf in hun wetgeving, maar de juridische executies zijn zeldzaam in de regio. De laatste executie is uitgevoerd in St Kitts en Nevis in 2008. Het voorlaatste geval was in de Bahamas in 2000.

Franse, Nederlandse en Britse gebiedsdelen in het Caribisch gebied hebben de doodstraf afgeschaft. Ook in de Surinaamse wetgeving is de doodstraf opgenomen, maar niet uitgevoerd sinds 1927. Suriname moet vóór 10 oktober besluiten als hij de doodstraf schrapt uit zijn Wetboek van Strafrecht. Het land moet in het laatste kwartaal van dit jaar zijn stem over de doodstraf uitbrengen op de volgende VN- algemene vergadering.

In 2012 hebben 111 landen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gestemd voor een wereldwijde moratorium op de doodstraf. Suriname heeft zich toen van stemming onthouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May