Spoedhuisartsenpoli bewijst bestaansrecht
24 Mar 2014, 16:00
foto
De spoedhuisartsenpoli MediCall.


De spoedhuisartsenpoli MediCall in Paramaribo-Noord heeft haar bestaansrecht bewezen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal patiënten bijna verdrievoudigd. In 2010 meldden zich in totaal 1300 patiënten aan, in 2012 waren het er meer dan 2300. Het vorig jaar maakten maar liefst 3.600 patiënten gebruik van de spoedpoli.

Doordat de spoedpoli patiënten met minder ernstige acute zorgvragen kan behandelen, wordt de werkdruk bij de Spoedeisende Hulp van elk ziekenhuis verminderd. “Daaruit blijkt dat de spoedhuisartsenpoli complementair kan zijn op de dienstverlening vanuit de Spoedeisende Hulp (SEH) van de verschillende ziekenhuizen,” zegt Purdey van Ommeren, coördinator bij MediCall.

Uit statistieken blijkt dat een groot deel van de mensen die zich bij de SEH aanmelden in principe niet daar thuis hoort. Het gaat om patiënten die acute basiszorg nodig hebben, terwijl een SEH meer zou moeten inspelen op trauma’s. Het gevolg is dat er onnodig lange wachttijden voor de patiënten ontstaan, stelt Van Ommeren. Echter weten nog te weinig mensen dat ze met acute zorgvragen zoals brandwonden, kleine ongevallen, allergische reacties, hechtingen en pijnbestrijding, maar ook voor het maken van een ECG terecht kunnen bij een spoedhuisartsenpoli. Zij brengen dan vaak onnodig lange uren door bij de SEH.

De meeste mensen die al gebruik maken van de spoedpoli wonen in Paramaribo-Noord, maar ook degenen die in verder afgelegen gebieden wonen kunnen er terecht. “Wanneer patiënten beseffen dat ze deze acute basiszorg ook bij de spoedhuisartsenpoli kunnen krijgen en daarnaar handelen, dan zal de druk op de SEH van de ziekenhuizen sterk verminderen. Die kunnen zich dan richten op de daadwerkelijke, levensbedreigende trauma’s,” vindt Van Ommeren.

Samenwerking wenselijk
Om de zorg te optimaliseren, is een samenwerking tussen de spoedhuisartsenpoli en de SEH zeer wenselijk. In Nederland bijvoorbeeld komt het concept van een dergelijke samenwerking heel vaak voor. Hierdoor wordt getracht een doelmatiger gebruik van de acute zorg te realiseren: huisartsenzorg voor de minder ernstige acute zorgvragen en SEH-zorg voor de ernstige gevallen, merkt Van Ommeren op. De samenwerking beoogt ook de kwaliteit van de acute zorgketen te verbeteren.

Bij Medicall melden zich tot nu toe patiënten aan met uiteenlopende klachten. Die variëren van pijn op de borst, blaasontsteking, kapwonden, misselijkheid, allergie, kortademigheid, hondenbeet, acute pijn en wondbehandelingen. Er zijn echter ook gevallen geweest die zó dringend waren, dat ze werden doorverwezen naar de SEH. Deze patiënten zijn meteen per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, na een snelle afstemming tussen de dienstdoende arts van de spoedhuisartsenpost en die van de SEH. Maar volgens de coördinator van de spoedpost gaat het om méér dan uitsluitend medische hulp en dat is één van de unique selling points van MediCall.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May