Adhin reageert via persbericht op debat in DNA
16 Mar 2014, 03:00
foto


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling zegt via zijn voorlichtingsdienst dat er duidelijke richtlijnen zijn over zwangere tieners. Hij stelt dat 'gelijke rechten voor zwangere tieners', buiten kijf staan. In De Nationale Assemblee was er donderdag een heftig debat hierover. Vooral vrouwelijke assembleeleden zijn er niet over te spreken dat tieners die zwanger zijn, discriminatie ondervinden.

Adhin zegt dat het niet zo is dat het Minov een zwangere tiener van het Havo ontzegd heeft om haar examens te mogen afleggen. Assembleelid Noreen Cheung bracht aan de orde dat een Havo-scholier niet meer mag deelnemen aan examens, omdat ze in verwachting is.

Regels Minov
Via een persbericht maakt de minister duidelijk wat het beleid van het Minov is. De richtlijnen zijn:
1. De zwangere student wordt door de school behandeld net als elke andere student.
2. Studenten die in verwachting zijn, blijven net zo lang onderwijs genieten zoals is aangegeven op de schriftelijke verklaring van de arts/gynaecoloog
3. Ten aanzien van punt 2 kan worden afgeweken als het onderwijsproces ernstig verstoord wordt. In dit geval neemt de directeur van de school onverwijld contact op met de respectievelijke inspectie. De student blijft deelnemen aan het onderwijsproces, totdat er enig besluit is genomen door de desbetreffende Inspectie.

Sentimenteel en eenzijdig
"Er is continuïteit van beleid in de regelgeving die er al bestaat vanaf 2009 en dus nu nog steeds van kracht is. Wat ik heb trachten aan te geven en te bepleiten in het parlement is, om een brede discussie niet uit de weg te lopen. Als het inderdaad blijkt dat er vanuit het veld bezorgdheden geuit worden omtrent ongeregeldheden zoals gevaar voor de tienermoeder en dat de leerkracht en scholen nog niet toegerust zijn om zwangere leerlingen te begeleiden, dan zal ik die bezorgdheden als minister nimmer ter zijde schuiven. Deze zaken heb ik aangehaald aan de hand van enkele hoorsessies met leerkrachten en de inspectie. Ik vind het jammer dat men veelal sentimenteel gereageerd heeft en het eenzijdig bekijkt.

Het is zeker niet correct om kritiek te leveren op leerkrachten of een schoolleiding en te miskennen dat zij dagelijks met deze praktijksituaties te maken hebben, maar onder anderen onvoldoende medische achtergrond bezitten ter begeleiding. Het is belangrijk indien wij vernieuwd beleid willen op dit stuk, dat wij een bredere maatschappelijke discussie voeren, zodat zoveel mogelijk zaken meegenomen kunnen worden in de nieuwe regelgeving. Zo kan het instellen van een strafrechtelijk onderzoek bij zwangere minderjarigen zoals voorgesteld, ook meegenomen worden. Vanuit mijn positie zal ik alle invalshoeken zowel van het parlement alsook uit het onderwijsveld, aanhoren alvorens nieuwe regelgeving te introduceren en de nodige faciliteiten te creëren voor het opvangen van dit soort gevallen. Vooralsnog is er al bestaande regelgeving en zullen wij het wederom doen uitzenden," stelt de minister in het persbericht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May