Sranan-Alesie directeur: Harde garanties exportprijzen nodig
11 Mar 2014, 12:00
foto
Wierin Bishesar, directeur Sranan Alesi


"Wij zijn bereid zeker meer dan SRD 70 per baal padie te geven, als de voorzitter van het Rijstorgaan, Badresein Sital met contracten komt en wij dan samen de deal kunnen sluiten voor tenminste US$ 550 voor cargo-rijst en US$ 650 voor de witte rijst", zegt Wierin Bishesar, directeur van Sranan Alesi.

Indien het Rijstorgaan zijn huiswerk beter heeft gemaakt willen de rijstverwerkers alles overlaten aan dit instituut. Als alle export via het Rijstorgaan gedaan wordt, dan zullen alle betrokkenen daadwerkelijk zien waar en tegen welke prijs de rijst geëxporteerd wordt. "Ik zal mijn hoofd buigen indien het Rijstorgaan na vier jaren van bestaan ons daadwerkelijk met betere exportprijzen kan helpen bij de afzet", stelt Bishesar.
Het moet dan niet om één of twee containers gaan, maar ongeveer zeventig procent van de afgeoogste rijst moet worden afgezet voor US$ 100 meer dan de huidige exportprijzen. Indien het Rijstorgaan zich zo bekommert om de sector, waarom is maar één verwerker benaderd voor de export van rijst, terwijl het leeuwendeel van de exporteurs niet gekend is, vraagt de ondernemer zich af.

"We zouden beiden harder lachen indien alle partijen, zowel de verwerker als de boer er bij een gunstigere exportprijs beter van zouden worden en het land meer deviezen binnen zou krijgen. Een gezamenlijke aanpak van de rijstsector zijdens het Rijstorgaan is tot nog toe helemaal uitgebleven", meent Bishesar. Het Rijstorgaan laat volgens hem van zich horen aan het begin van de oogst en voor de rest van de tijd worden nimmer acties ondernomen om de totale sector te versterken. Bishesar zegt zijn mening te hebben geventileerd en wenst verder ook geen polemiek te voeren over deze materie.

Bishesar blijft erbij dat de overheid de government-take niet moet afschaffen en liever met deze extra verdiensten de rijstsector blijft subsidiëren bij elke ton geëxporteerde rijst. Dit zal zeker als een piramide werken van de exporteur naar de boer van de boer naar de machine-houders en tenslotte naar de transporteurs, meent de directeur van Sranan-Alesie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May