DNA pakt ict-wet Caribisch Gebied na een jaar op
09 Mar 2014, 13:00
foto


De Nationale Assemblee zal dinsdag de ontwerpwet over 'Caribbean Knowledge and Learning Network Agency (CKLNA) weer in behandeling nemen. Dit ontwerp is voor het laatst behandeld op 23 april vorig jaar. Het gaat om een verdrag waarbij Caribische landen met elkaar verbonden worden in een netwerk. Dit moet leiden tot vergroten van de concurrentiepositie met de rest van de wereld.

Binnen het parlement bestaat er consensus over het belang van de informatie, communicatie technologie (ict). De toegang tot betaalbaar internet moet worden vergroot. Via het CKLNA zullen nieuwe technologieën en regionale samenwerking ontwikkeld worden. Het besluit is door de Caricomstaatshoofden in juli 2004 genomen om de nationale tertiaire onderwijs- en onderzoeksinstellingen binnen de lidlanden te versterken. Hierdoor kunnen zij een trekkersrol vervullen voor hun overheid. De regering stelde dat door de fysieke aansluiting op dit netwerk Suriname deel zal uitmaken van een, in eerste instantie regionaal, en later een wereldnetwerk gebaseerd op een ict-infrastructuur.

De commissie van rapporteurs, onder voorzitterschap van Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP), hebben eerder gewezen op dat veel kinderen nog geen toegang hebben tot internet. In de districten en het binnenland is de achterstand nog groter. In de commissie die deze wet voorbereid heeft voor openbare behandeling hebben verder zitting Arthur Tjin-A-Tsoi (Nieuw Front/NPS), Refano Wongsoredjo (Mega Combinatie/KTPI), Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP), Lesley Artist (Mega Combinatie/NDP), Diana Pokie (A Combinatie) en Soetimin Marsidih (A Combinatie/Pertjajah Luhur).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May