Regering moet duidelijkheid geven over verstrekte concessies
09 Mar 2014, 00:00
foto


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) blijft aandringen op duidelijkheid van de regering over het verstrekken van concessies door minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen in de area of interest van Surgold. De Amerikaanse multinational Newmont heeft volgens Gajadien de bewindsman op de vingers getikt. Ook van de regeringstop heeft Hok te horen gekregen dat er geen verkeerde beslissingen genomen mogen worden.

Newmont neemt op 22 april een besluit over het opzetten van de mijn in Oost-Suriname. Daarvoor is het belangrijk dat Suriname zich houdt aan afspraken die worden gemaakt. Gajadien heeft in een brief aan president Desi Bouterse gevraagd naar informatie over concessies die zijn verstrekt. In De Nationale Assemblee heeft het assembleelid deze kwestie ook aan de orde gesteld. "Assembleevoorzitter Jennifer Simons heeft beloofd dat de regering dinsdag zal antwoorden. Dan is er een openbare vergadering. Het is belangrijk dat er transparantie wordt gegeven", zegt Gajadien aan Starnieuws.

Grote belangen op het spel
Gajadien benadrukt dat de goudovereenkomsten veel stof hebben doen opwaaien in het parlement. Er zijn indringende vragen gesteld en Suriname moet nog veel huiswerk maken. De Staat moet twee NV's oprichten. Tot nu toe is er alleen een NV voor de joint venture met Surgold opgericht. Henk Ramdien is de directeur hiervan, maar wie in de raad van commissarissen zitten, is nog niet duidelijk.

"De NV van de joint venture met Rosebel Gold Mines/Iamgold is nog niet opgericht. En toch zien we dat deze multinational een overeenkomst heeft om goud te zoeken in de concessies van Sarafina NV. Er wordt een overeenkomst getekend zonder dat een NV is opgericht", stelt Gajadien. Hij wil ook hierover duidelijkheid hebben. De volksvertegenwoordiger benadrukt dat het land ruim US$ 400 miljoen moet stoppen in de goudmijnen, maar er wordt te weinig uitgelegd aan het volk over de stappen die worden ondernomen. Volgens Gajadien wordt er flink gespeculeerd met concessies. Hij vindt het vreemd dat de informatie die openbaar hoort te zijn over de concessies die de minister onlangs verstrekt heeft, niet beschikbaar is. Hij heeft ernstige bedenkingen tegen de gang van zaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May