Deze maand ruime aandacht voor vrouwen en politiek
07 Mar 2014, 08:00
foto


Projekta organiseert deze maand in het kader van haar 'Maart van de Vrouw', verschillende workshops, discussies en presentaties van onderzoeken waarin aandacht wordt gevraagd voor de maatschappelijke positie van vrouwen. Het thema van de activiteiten is dit jaar ‘Vrouwen en Politiek’.

De maatschappelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Suriname is vooral in de politiek zeer schrijnend, zegt de organisatie. Suriname is één van de weinige landen ter wereld waar het steeds slechter gaat met de politieke participatie van vrouwen. Projekta zegt dat er de laatste jaren enkele activiteiten zijn geweest om dit vraagstuk voor het voetlicht te brengen - o.a. op initiatief van de DNA-voorzitter, maar er is nog veel meer nodig.

Activiteiten
Projekta zal in de 'Maart van de Vrouw' een officieel begin maken met een traject naar de verkiezingen van 2015. Op 6 maart start een serie capaciteitsversterkings- en netwerksessies voor vrouwen van politieke partijen. Deze sessies moeten onder meer bijdragen aan het versterken en zichtbaarder maken van vrouwen in de politiek en uiteindelijk tot meer vrouwen in de volksvertegenwoordigende lichamen. Voor de drie sessies van deze maand hebben zich al 40 vrouwen uit 12 partijen opgegeven.

Projekta organiseert dit jaar weer enkele openbare discussies. Vidya Narain zal spreken over ‘Hindostaanse vrouwen in de politiek’. Silvana Groenefelt zal het in de presentatie ‘Vrouwen aan top in het Bedrijfsleven’, hebben over de obstakels die vrouwen ondervinden om door te groeien binnen bedrijven in Suriname. Beiden vrouwen studeerden vorig jaar af als sociologe. De dubbele presentatie is op dinsdag 18 maart, om 19.00 uur in het Lalla Rookhgebouw I.

Annette Tjon Sie Fat en Monique Essed-Fernandes zullen op 25 maart met toestemming van de UNDP (Latijns Amerikaans en Caribisch subregionaal kantoor), de voorlopige bevindingen van een onderzoek naar de stand van zaken met betrekking tot de politieke participatie van vrouwen in het Caribisch Gebied presenteren.

Bij de afsluiting van de 'Maart van de Vrouw' presenteert Projekta de bevindingen van een klein onderzoek naar genderbeeldvorming in Surinaamse kranten. Het onderzoek is vooral bedoeld als 'eye-opener' voor journalisten en reclamemakers. Naast de onderzoeksresultaten wordt ook een korte handleiding voor 'gender neutrale berichtgeving' gepresenteerd.
Bij de afsluiting op 28 maart wordt traditiegetrouw de 'Maart van de Vrouw' nieuwsbrief gelanceerd, geeft Projekta aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May