In 2016 moet VS-vlag wapperen bij nieuw ambassadegebouw
05 Mar 2014, 19:00
foto
De VS-ambassadeur Jay Anania legt de eerste steen voor het nieuwe ambassadegebouw te Morgenstond. Rechts minister Edward Belfort. (Foto: Raoul Lith)


Ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten heeft vandaag symbolisch de eerste steen gelegd voor het nieuwe ambassadegebouw op Morgenstond. Minister Edward Belfor van Justitie en Politie mocht als vertegenwoordiging van de regering een bijdrage leveren bij de steenlegging. Bij het ontwerp is er extra aandacht besteed aan zuinig verbruik van energie en milieuvriendelijk ‘groen’ terrein. Dit project dat duurzaam zal worden uitgevoerd, kan zeker een voorbeeld zijn voor mensen in Paramaribo, meent de ambassadeur.

De bouw vindt volgens internationale standaarden plaats die voor elke VS-ambassade gelden. Stephen Ziegenfuss, project director, zegt aan Starnieuws eerder te hebben gebouwd op moeilijke terreinen. De omgeving is een zwampgebied. Hij geeft als voorbeeld aan ambassades te hebben opgezet in Irak en Pakistan waar situaties wat moeilijker zijn en Suriname ligt precies daar tussenin. Het verschepen van materiaal verloopt ook vrij vlot. Suriname heeft heel wat getalenteerde medewerkers en de samenwerking met hen is enorm goed, zegt Ziegenfuss.

Veiligheid is de belangrijkste reden waarom het gebouw wordt opgezet op de nieuwe locatie. De ambassadeur hoopt dat met de komst van dit gebouw de buurt snel tot ontwikkeling komt. Hij kijkt uit naar restaurants en andere belangrijke winkels in de buurt. De start voor het egaliseren van het terrein werd door de vorige ambassadeur John Nay gedaan.

Anania geeft aan dat hij er niet meer bij zal zijn om de officiële opening in 2016 mee te maken. Dan zitten zijn drie jaren er op. Hij heeft soortgelijke gebouwen als diplomaat reeds binnengetreden.
Het terrein waar het gebouw op komt te staan, beslaat een oppervlakte van 3,7 hectare. Het huidige pand waarin de ambassade is gehuisvest, zal worden verkocht. Dit is nog niet op de verkoopmarkt geplaatst. De diplomaat merkt lachend op dat het gebouw heel goed zou zijn voor een ministerie en dat de regering zeker een oogje in het zeil kan houden.

Michelle van Kallen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May