Vakleerkrachten buigen zich over Caricom in leerstof VOJ
04 Mar 2014, 03:00
foto


Caricom moet deel uitmaken van de vakken Aardrijkskunde en Geschiedenis op het Voorgezet Onderwijs op Junioren (VOJ) niveau. Er is hiervoor nog geen leerplan ontwikkeld. Vakleerkrachten zijn in training om de leerstof door te nemen over Caricom. Er zullen ook lesbrieven worden ontwikkeld die deel zullen uitmaken van het curriculum.

De ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling en Handel en Industrie hebben de training georganiseerd. Optimization of Caricom Information in the Educational System of Suriname is het thema van deze training, die bijkans een maand zal duren. De ministers Ashwin Adhin (Onderwijs en Volksontwikkeling) en Raymond Sapoen (Handel en Industrie) benadrukten tijdens de opening de eenheidsgedachte en de integratie in de regio.

Adhin zei dat onderwijs een van de belangrijke beleidsgebieden is binnen de Caricom. "Binnen het onderwijs betekent Caricom bewustwording, kwaliteitsverhoging en verbreding van kansen voor een hoger en stabiel niveau van economische groei en sociale zekerheid”, zei de bewindsman. Sapoen gaf aan dat de leerlingen moeten weten wat Caricom precies inhoudt.

Informatie en resultaten
De slagzin die twee maanden terug is gekozen tijdens een wedstrijd georganiseerd door HI is Caricom Togetherness in sharing a common future. Hiermee wil Sapoen extra aandacht voor de integratie in de regio. De vertaalslag naar de leerlingen op het gebied van handel en industrie is, goederen die binnenkomen in het land uit Caricom en de export van Suriname, waaronder vis en rijst. Er moet meer inzicht en kennis over Caricom zijn op VOJ-niveau. Deze workshop is uiteengezet aan de hand van een rapport waarbij er is nagegaan hoe het zit met de informatie en kennis van scholieren over Caricom. Gebleken is dat scholieren te weinig weten hierover.

Tijdens deze workshop zullen de vakleerkrachten Aardrijkskunde en Geschiedenis intensief bezig zijn met elkaar. Het doel van deze training is het geven van informatie over de Caricom Single Market and Economy (CSME) en het ontwikkelen van lesbrieven. Deze zullen onderdeel worden van de vakken Aardrijkskunde en Geschiedenis. De informatie zal opgenomen worden in het curriculum. Het uiteindelijk resultaat is om te komen tot landelijke uniforme lesbrieven, die via werksessies worden klaargemaakt en ook uitgevoerd zullen worden.

Michelle van Kallen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May