Anania: VS respecteert Suriname’s soevereiniteit
03 Mar 2014, 16:00
foto
Ambassadeur Jay Anania


De Verenigde Staten (VS) respecteert Suriname’s soevereiniteit en de integriteit van zijn verkiezingsproces. De VS zal niet pleiten voor een bepaalde partij of kandidaat. In deze bewoordingen heeft de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania zich uitgelaten tegenover minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

De twee functionarissen hebben vandaag een ontmoeting gehad, nadat president Desi Bouterse in krachtige bewoordingen Anania’s handel en wandel in Suriname had afgekeurd. Enkele dagen daarna bleek dat het staatshoofd op basis van verkeerde informatie zijn uitlatingen had gedaan op 25 februari op het plein van de Revolutie. Bouterse heeft de Amerikaanse diplomaat beschuldigd van inmenging in interne aangelegenheden. "Wij zijn niet content met zijn bewegingen in dit land", benadrukte hij. Minister Lackin heeft op een persconferentie geprobeerd de aanval van president Bouterse op de Amerikaanse diplomaat in rustig vaarwater te brengen. De ontmoeting van vandaag is ook in dat kader geweest.

Ambassadeur Anania heeft de gezamenlijke inzet van de VS en Suriname om de fundamentele waarden van de democratie, met inbegrip van een verplichting tot vrije en eerlijke verkiezingen te waarborgen, herbevestigd. “De VS kijkt uit naar een levendige verkiezingscampagne en succesvolle verkiezingen in mei 2015,” stelt Anania.

Hij heeft minister Lackin bedankt dat deze heeft erkend dat ontmoetingen met diverse verkiezingsambtenaren deel uitmaken van de normale diplomatieke betrokkenheid. Het volgen van verkiezingen in het land waar diplomaten gestationeerd zijn, behoort tot de routine werkzaamheden. Ambassadeur Anania bevestigt in een verklaring dat hij samen met andere ambassadeleden voort zal gaan om kennis te maken met een breed scala van gesprekspartners, onder wie coalitie- en oppositieleden- om zo een brede kijk op Suriname te behouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May