Beraad PCS gaat onverkort door
03 Mar 2014, 01:00
foto


Het beraad van de werknemers in dienst van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) gaat onverkort door. Een groot deel van de ongeveer 450 werknemers is sinds woensdag in beraad. De werknemers zijn verenigd in de Bond Personeel ’s Lands Psychiatrische Instelling en zijn aangesloten bij de AVVS De Moederbond.

“Het is een complete warboel,” foetert Moederbondsvoorzitter Errol Snijders. “De situatie was al ondraaglijk, nu is het alleen maar erger geworden.” Hij zegt dat PCS een directieteam heeft dat niet op elkaar is afgestemd en een leiding heeft die de algemeen directeur Dayasanker Mathoera ondermijnt. De onduidelijkheid binnen de directie heeft directe gevolgen voor de werknemers die niet weten waar ze aan toe zijn. “Afspraken met de algemeen directeur worden niet nagekomen en de werknemers leven in onzekerheid.”

De druppel die de emmer heeft doen overlopen is dat afspraken met het toezichthoudende orgaan dat is aangesteld door de minister van Volksgezondheid maar niet van de grond komen. De bond wil de 18 punten tellende nota die sinds september vorig jaar ligt bij het toezichthoudende orgaan bespreken, “maar aangezien dit orgaan niet reageert op onze brieven om concrete zaken af te spreken, hebben we ons gewend tot de minister van Volksgezondheid.” Een afspraak met de bewindsman vrijdag is niet doorgegaan, omdat deze bij een activiteit van Staatsolie was. Ook een eerdere afspraak in januari heeft geen voortgang gehad. Snijders zegt dat hij heeft begrepen dat de minister de bond voor de rechter zal slepen. “Ik ben dolblij als hij ons naar de rechter brengt, maar hij moet niet zeggen dat we schakels hebben overgeslagen.”

Een deel van de werknemers is in stil beraad “door broodvrees.” De Moederbondsvoorzitter stelt verscherping van de acties in het vooruitzicht. “We gaan andere dingen doen,” zegt hij. Wat precies wil hij nog niet kwijt. “We gaan door zolang de autoriteiten geen oor hebben voor ons.” Sinds vorig jaar is het onrustig bij het PCS. De bond heeft toen een kort geding aanhangig gemaakt tegen de leiding van het centrum. Het document met 18 knelpunten is in die periode ingediend. Tot nog toe is geen van die knelpunten opgelost.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May